Beri-Beri

Kiedyś śmiertelna choroba (uśmierciła mln. ludzi), dziś w większości przypadków uleczalna. Zwana KAKKE lub ASHIKE (w niektórych rejonach Azji).•    W Chinach i Japonii znana od starożytności
•    Wzmianka -> jedno z najstarszych w historii dzieło poświęcone medycynie ( dzieło chińskiego autora sprzed 4000 lat)
•    Europejczycy zetknęli się z nią w epoce wielkich odkryć geograficznych (Azja Wschodnia)
•    Doniesienia o chorobie: pochodzą od Hiszpanów na Filipinach i Holendrów w Indiach Wschodnich
•    Pierwszy opis choroby wydrukowano w 1654 roku
•    Spierano się o pochodzenie słowa BERI-BERI: z syngalskiego ( NIEMOC, SŁABOŚĆ) lub z malajskiego ( OWCA [ charakterystyczny chód])
OBJAWY

RÓŻNE POSTACIE ( bo różne objawy):
1.    postać sucha
-    atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zaburzenia kontroli funkcji motorycznej – prowadzi do paraliżu)
2.    mokra
-    zaburzenia pracy serca
-    obrzęk
-    gorączka
3.    niemowlęca odmiana BERI-BERI
-    u dzieci karmionych piersią: objawy mokrej postaci choroby + zaburzenia trawienia
•    czasami wskutek uszkodzenia mózgu BERI-BERI może powodować zaburzenia psychiczne
•    nieleczona prowadzi do śmierci
PRZYCZYNY:

  • pewność uzyskano w XX wieku
  • wcześniej przypisywano ja różnorodnym czynnikom środowiskowym , zarazkom , zatruciom
  • brak (niedobór) Tiaminy

Tiamina:
-    rola w met. Pokarmów
-    zamiana węglowodanów na E
-    uczestniczy w metabol. aminokwasów
Występowanie:
-    drożdże
-    produkty pełnoziarniste
-    odmiany roślin strączkowych
-    wątróbka
-    nerki
-    ostrygi
-    wieprzowina
-    warzywa zielone


  • bardzo często niedobór Tiaminy towarzyszy brak innych witamin (stąd różne objawy)

o    zazwyczaj wit. gr. B (np. ryboflawiny)
OSOBY ZAGROŻONE:

  • kobiety ciężarne
  • dzieci karmione piersią
  • chore na nerki (poddawane dializom)
  • karmieni dożylnie
  • ludzie odżywiający się produktami z niedostateczną ilością tiaminy
  • alkoholicy (ograniczona zdolność do wchłaniania tiaminy)

HISTORIA choroby Beri-Beri:
kiedyś chorowali:
-    w szpitalach dla umysłowo chorych
-    w więzieniach
-    na statkach ( w XIX w. w wielu cz. świata [  płn. Atlantyckie floty rybackie i marynarka wojenna Brazylii)
-    w XVII i XIX w. w Brazylii : robotnicy i niewolnicy- żywili się suszonym mięsem
-    populacje, których głównym składnikiem pożywienia był ryż (Azjaci)
=łuszczenie nasion powodowało wyeliminowanie tiaminy , która zawarta jest w zewnętrznych łuskach ziaren ( mechaniczne łuszczarnia usuwała niemal wszystkie otręby)
= spożywanie pokarmu zawierającego dużą ilość tiaminazy (enzym który rozkłada tiaminę)
=długie płukanie ziaren lub gotowanie w dużej ilości wody
-    początkowo uważano, że jest zaraźliwa i jest związana z różnymi czynnikami
np. bliskość zb. Wodnych, wilgoć (dopóki nie zaczęła przesuwać się w głąb lądu)
-    z obszarów miejskich do wiejskich (gdy we wsiach zaczęto budowę młynów)
-    chowali ludzie z różnych gr. Społ.
-    Lata 80. XIX w. lekarz F.S. van Leent analizował różnice w odżywianiu pomiędzy Azjatami a Europejczykami-> zauważył związek między chorobą a pożywieniem-> zmienił racje żywnościowe-> choroba ustąpiła
-    Kane HIRO Ta Kaki -japoński lekarz marynarki wojennej zauważył, że marynarze japońscy chorują częściej od innych-  w  1882 roku badanie wykazało, że jest to spowodowane wyżywieniem
=nalegał na zmiany w wyżywieniu marynarzy 9 rząd się nie zgodził z powodu powodów finansowych-> dokonano zmian-> ograniczono zachorowalność
-    Azjatyccy badacze skierowali swoją uwagę na ryż
-    W 1886 roku na Jawę przybył Eijkman (miał odnaleźć bakterię powodującą chorobę), zaobserwował u kurcząt karmionych polerowanym ziarnem objawy podobne do Beri beri
-    W 1900 zaczyna podawać otręby ryżowe jako ‘antidotum’ (nie iwerzono w jego teorie, że przyczyną choroby jest niedobór skł. Odżywczych)
-    Lekarz amerykański Vedder prowadził badanie nad beri- beri u tzw. skautów filipińskich-> zauważył zw. Choroby z wyżywieniem -> leczył ekstraktem z ryżowych otrąb
-    Razem z Williamsem (chemikiem) próbował ustalić zawarty w nich składnik
-    Kazimierz Funk wprowadził pojęcie witaminy i stworzył teorie chorób niedoborowych ( wg polskich podr. to no odkrył tiaminę, wg zagranicznych w 1933 to Williams ją wyodrębnił)
-    Władze zleciły wzbogacanie żywności witaminami
-    W wyniku rozwoju gosp. państw azjatyckich po II wojnie wybuchła epidemia(budowano dużo młynów mechanicznych i nie dodawano witamin  do pożywienia)

BERI-BERI

Kiedyś śmiertelna (uśmierciła mln. Ludzi)

· Dziś w większości przypadków uleczalna

· Zwana KAKKE lub ASHIKE (w niektórych rejonach Azji)

· W Chinach i Japonii znana od starożytności

· Wzmianka -> jedno z najstarszych w historii dzieło poświęcone medycynie ( dzieło chińskiego autora sprzed 4000 lat)

· Europejczycy zetknęli się z nią w epoce wielkich odkryć geograficznych (Azja Wschodnia)

· Doniesienia o chorobie: pochodzą od Hiszpanów na Filipinach i Holendrów w Indiach Wschodnich

· Pierwszy opis choroby wydrukowano w 1654 roku

· Spierano się o pochodzenie słowa BERI-BERI: z syngalskiego ( NIEMOC, SŁABOŚĆ) lub z malajskiego ( OWCA [ charakterystyczny chód])

OBJAWY

Ø Zróżnicowane

Ø Uszkodzenia nerwów ( zaburzenia czucia)

Ø W zaawansowanym przypadku paraliż

Ø Zniechęcenie, apatia

Ø Kołatanie serca

Ø Niskie ciśnienie krwi

Ø Obrzęk twarzy i kończyn

RÓŻNE POSTACIE ( bo różne objawy):

  1. postać sucha

- atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zaburzenia kontroli funkcji motorycznej – prowadzi do paraliżu)

  1. mokra

- zaburzenia pracy serca

- obrzęk

- gorączka

  1. niemowlęca odmiana BERI-BERI

- u dzieci karmionych piersią: objawy mokrej postaci choroby + zaburzenia trawienia

· czasami wskutek uszkodzenia mózgu BERI-BERI może powodować zaburzenia psychiczne

· nieleczona prowadzi do śmierci

PRZYCZYNY:

§ pewność uzyskano w XX wieku

§ wcześniej przypisywano ja różnorodnym czynnikom środowiskowym , zarazkom , zatruciom

§ brak (niedobór) Tiaminy

Tiamina:

- rola w met. Pokarmów

- zamiana węglowodanów na E

- uczestniczy w metabol. aminokwasów

Występowanie:

- drożdże

- produkty pełnoziarniste

- odmiany roślin strączkowych

- wątróbka

- nerki

- ostrygi

- wieprzowina

- warzywa zielone

  • bardzo często niedobór Tiaminy towarzyszy brak innych witamin (stąd różne objawy)
    • zazwyczaj wit. gr. B (np. ryboflawiny)

OSOBY ZAGROŻONE:

q kobiety ciężarne

q dzieci karmione piersią

q chore na nerki (poddawane dializom)

q karmieni dożylnie

q ludzie odżywiający się produktami z niedostateczną ilością tiaminy

q alkoholicy (ograniczona zdolność do wchłaniania tiaminy)

HISTORIA:

N kiedyś chorowali:

- w szpitalach dla umysłowo chorych

- w więzieniach

- na statkach ( w XIX w. w wielu cz. świata [ płn. Atlantyckie floty rybackie i marynarka wojenna Brazylii)

w XVII i XIX w. w Brazylii : robotnicy i niewolnicy- żywili się suszonym mięsem

- populacje, których głównym składnikiem pożywienia był ryż (Azjaci)

=łuszczenie nasion powodowało wyeliminowanie tiaminy , która zawarta jest w zewnętrznych łuskach ziaren ( mechaniczne łuszczarnia usuwała niemal wszystkie otręby)

= spożywanie pokarmu zawierającego dużą ilość tiaminazy (enzym który rozkłada tiaminę)

=długie płukanie ziaren lub gotowanie w dużej ilości wody

- początkowo uważano, że jest zaraźliwa i jest związana z różnymi czynnikami

np. bliskość zb. Wodnych, wilgoć (dopóki nie zaczęła przesuwać się w głąb lądu)

- z obszarów miejskich do wiejskich (gdy we wsiach zaczęto budowę młynów)

- chowali ludzie z różnych gr. Społ.

- Lata 80. XIX w. lekarz F.S. van Leent analizował różnice w odżywianiu pomiędzy Azjatami a Europejczykami-> zauważył związek między chorobą a pożywieniem-> zmienił racje żywnościowe-> choroba ustąpiła

- Kane HIRO Ta Kaki -japoński lekarz marynarki wojennej zauważył, że marynarze japońscy chorują częściej od innych- w 1882 roku badanie wykazało, że jest to spowodowane wyżywieniem

=nalegał na zmiany w wyżywieniu marynarzy 9 rząd się nie zgodził z powodu powodów finansowych-> dokonano zmian-> ograniczono zachorowalność

- Azjatyccy badacze skierowali swoją uwagę na ryż

- W 1886 roku na Jawę przybył Eijkman (miał odnaleźć bakterię powodującą chorobę), zaobserwował u kurcząt karmionych polerowanym ziarnem objawy podobne do Beri beri

- W 1900 zaczyna podawać otręby ryżowe jako ‘antidotum’ (nie iwerzono w jego teorie, że przyczyną choroby jest niedobór skł. Odżywczych)

- Lekarz amerykański Vedder prowadził badanie nad beri- beri u tzw. Skatów filipińskich-> zauważył zw. Cho9rby z wyżywieniem -> leczył ekstraktem z ryżowych otrąb

- Razem z Williamsem (chemikiem) próbował ustalić zawarty w nich składnik

- Kazimierz Funk wprowadził pojęcie witaminy i stworzył teorie chorób niedoborowych ( wg polskich podr. to no odkrył tiaminę, wg zagranicznych w 1933 to Williams ją wyodrębnił)

- Władze zleciły wzbogacanie żywności witaminami

- W wyniku rozwoju gosp. państw azjatyckich po II wojnie wybuchła epidemia(budowano dużo młynów mechanicznych i nie dodawano witamin do pożywienia)

Odwiedzający wpisali takie problemy:

choroba beri beri, choroba beri beri objawy, beri beri objawy, hermafrodytyzm zdjcia, choroba beri-beri, choroba beri-beri objawy, beri-beri objawy, beri beri choroba.

Tags: ,

Ostatnia edycja przez

2 Responses to “Beri-Beri”

  1. Aleksandra 25-03-2010 at 15:24 #

    Czy choroba bari-beri może współcześnie występować w Polsce? Czy chorobę można, pośpiesznie diagnozując, kierując się wyłączne demielinizacją w mózgu pomylić ze stwardnieniem rozsianym?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beri-Beri | Choroby objawy & leczenie - lekarz - 14-05-2010

    [...] artykuł: Beri-Beri | Choroby objawy & leczenie Tags: azjatami, choroba-ust, dzy-chorob, europejczykami-, hiro, leent, xix, ywianiu-pomi [...]

Dodaj komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Psychoanaliza-Freud

Psychoanaliza FREUD (1856 - 1939) GŁÓWNE ZAŁOŻENIE: Podstawowe czynniki regulujące zachowanie człowieka mają charakter popędowy, instynktowny (jest to głównie nieświadomy...

Zamknij