Kampylobakterioza

Zakażenia bakteriami Campylobacter są częstsze niż salmoneloza i szigeloza. Najczęściej izolowanym gatunkiem jest C. jejuni. Jest to niefermentująca gram-ujemna pałeczka wymagająca specjalnych warunków hodowli (stąd zapewne przez lata nie rozpoznana). Zachorowania są najczęściej sporadyczne, ale były opisywane ogniska epidemiczne. Głównym źródłem zakażenia jest surowy bądź niedogotowany drób, choć zdarzają się zakażenia fekalno-oralne za pośrednictwem brudnych rąk.

Odwiedzający wpisali takie problemy:

drób campylobakterioza.

Tags:

Ostatnia edycja przez

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Yersinioza

Chorobę wywołuje gram-ujemna pałeczka zwana Yersinia enterocolitica zaliczania do rodzaju Pasteurella, tego samego, do którego należy pałeczka dżumy (Yersinia pestis)....

Zamknij