komórka jajowa

Komórka jajowa jest to inaczej jajo; pojedyncza komórka uwal­niana przez każdy z dwóch jajników w organizmie ko­biety, w przypadku zapłodnienia komórką plemnika zdol­na do rozwoju w nowy organizm.

Przysadka wydziela hormon folikulotropowy – zw. FSH – pobudzający jajo do wzrostu. Gdy jajo jest już dojrzałe, przysadka wydziela hor­mon luteinizujący – zw. LH – powodujący uwolnienie jaja z pęcherzyka, czyli owulację. W miarę rozwoju jaja pęche­rzyk wzrasta przez przyłączanie kolejnych komórek do jego ścian. Następnie migruje powoli w tkankach jajnika i osiąga jego zewnętrzną powierzchnię, gdzie tworzy uwy­puklenie. Jama pęcherzyka, zlokalizowana między jego ścianami a jajo, zawiera zwykle płyn wydzielany przez ko­mórki pęcherzyka. Zapewnia to jajo właściwą wilgotność i odpowiednie warunki wzrostu. Po pęknięciu pęcherzyka jajo zostaje uwolnione z jajnika i uchwycone przez strzępki jajowodu. Skurcze mięśniówki jajowodu przesuwają je dalej do jamy macicy. Jeśli jajo nie zostanie zapłodnione w ciągu 24 godz. od momentu uwolnienia z jajnika, zaczyna ulegać zwyrod­nieniu. W przypadku zapłodnienia dochodzi w jego ob­rębie do szeregu podziałów komórkowych. Jeśli zapłod­nione jajo rozdzieli się na dwie części, które dalej wzrastają oddzielnie, urodzą się bliźniaki jednojajowe; w wyniku niecałkowitego podziału urodzą się bliźniaki syjamskie. Bliźniaki dwujajowe rozwiną się, gdy dwa oddzielnej, zo­staną uwolnione i niezależnie zapłodnione.

Tags:

Ostatnia edycja przez

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.