Ludwik Pasteur (ur. 27 XII w Dole – zm. 28 IX w Paryżu), francuski chemik i mikrobiolog, odkrywca chorobotwórczej roli bakterii, twórca podstaw immunologu który opracował metodykę i wprowadził do praktyki szczepienia ochronne przeciwko wąglikowi, cholerze drobiu i wściekliźnie.
Pasteur w skazał, że różne rodzaje fermentacji są wynikiem aktywności rożnych drobnoustrojów, a fermentacja nie zachodzi, gdy brak jest odpowiednich drobnoustrojów lub gdy nie mogą się one rozmnażać w niesprzyjających warunkach środowiska. Odkrył, że za kwaśnienie mleka odpowiadają drobnoustroje obecne np. w maślance lub piwie, a ich zniszczenie poprzez ogrzewanie w temperaturze powyżej 60°C (pasteryzacja) chroni mleko i inne produkty spożywcze przed psuciem. Obserwacje Pasteur’a dotyczące fermentacji alkoholowej i mlekowej doprowadziły go do wniosku, że przyczyną psucia się żywności są zarazki znajdujące się w powietrzu. W 1882 podjął badania nad etiologią oraz leczeniem i zapobieganiem wściekliźnie. W 1885 po raz pierwszy zastosował z sukcesem szczepionkę przeciwko wściekliźnie u 9-letniego chłopca pokąsanego przez chorego psa.
W 1888 z inicjatywy Akademii Nauk powołano w Paryżu Instytut Pasteura, którego zadaniem miało być prowadzenie badań nad chorobami zakaźnymi oraz leczenie i zapobieganie wściekliźnie.
Skomentuj jako pierwszy!