Otyłość

Otyłość, nadmierna kumulacja tkanki tłuszczowej w organizmie, spowodowana nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Do czynnikom sprzyjających powstawaniu otyłości należą : predyspozycje genetyczne, czynniki fizjologiczne (typ przemiany materii, kontrola apetytu przez ośrodkowy układ nerwowy), czynniki psychologiczne, niska aktyw­ność fizyczna, uwarunkowania kulturowe (społeczna ak­ceptacja otyłości), rzadko (w ok. 5% przypadków) zaburzenia hormonalne.

Otyłość zwiększa ryzyko występowania wielu chorób, np. cukrzycy typu II. nadciśnienia tętniczego, hiperlipidemii (podwyższonego poziomu cholesterolu i lipidów we krwi), choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, uda­ru mózgu, niektórych nowotworów, zespołu bezdechu sennego, kamicy pęcherzyka żółciowego, zmian zwy­rodnieniowych stawów i żylaków kończyn dolnych. Oso­by otyłe żyją statystycznie krócej niż osoby szczupłe. Otyłość stanowi również defekt kosmetyczny, będący przyczyną zaburzeń emocjonalnych i behawioralnych, mogących doprowadzać do nerwic i psychoz.

Leczenie zmierzające do redukcji masy ciała polega na zmniejszeniu kaloryczności i ilości spożywanego pokar­mu, zwiększeniu aktywności fizycznej i redukcji czynni­ków ryzyka. (U osób z bardzo dużą masą ciała i wysokim ryzykiem powikłań, u których leczenie dietetyczne i ćwi­czenia fizyczne nie przynoszą pożądanych rezultatów, po­mocne mogą być środki farmakologiczne lub leczenie operacyjne. Oprócz samej redukcji masy ciała ważne jest także długotrwałe utrzymanie uzyskanego efektu.

Tags: , ,

Ostatnia edycja przez

Skomentuj jako pierwszy!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.