1. objętość
dobowa 600-2500 ml, zależy od przyjętej wody, produkcji wewnętrznej, temperatury otoczenia, diety, stanu psychicznego, w warunkach prawidłowych w nocy ¼ dobowej produkcji.Zaburzenia:
- bezmocz- diureza <100 ml
- skąpomocz- diureza <400 ml
- wielomocz- diureza >2000ml (2500ml)
2. barwa – jasnożółty, bursztynowy, zależy od ilości płynów, w stanach odwodnienia barwa pomarańczowa, brązowa
urochrom, hematoporfiryna- barwniki moczu
barwniki egzogenne: żywność- buraki, leki
nieprawidłowa barwa moczu:
kolor pomarańczowy– urobilinogen- żółtaczki hemolityczne
purpurowo- czerwony– duży świeży krwiomocz
czerwono- brązowy (ciemnobrazowy)-porfiryny- porfirie, methemoglobina
ciemnobrunatny do czarnego– hemoglobinuria, alkaptonuria, wydalanie melaniny z moczem
niebiesko-zielony– leczenie błękitem metylenowym, zakażenie Bacillusem, gnicie jelitowe (indykan), zatrucie karbolem
zielono-żółty– barwniki żółciowe- żółtaczka mechaniczna, ciężkie postacie żółtaczki miąższowej
3. przejrzystość moczu
prawidłowy mocz jest przejrzysty, mętność pojawia się wraz z obecnością fosforanów i pod wpływem temperatury
oddanie mętnego moczu: ropne zapalenie dróg moczowych (moczany), mocz jest zagęszczony
ilość upostaciowionych składników: wałeczki, erytrocyty
Obecność kuleczek tłuszczów, składników chemicznych (różnie rozpuszczalne, temp, pH)
pH kwaśne fosforany wapniowe dobrze rozpuszczalne
sole kwasu moczowego- pH obojętne lub zasadowe
przechowywanie moczu w lodówce powoduje mętnienie
4. zapach moczu
amoniak- prawidłowy, rozkład mocznika przez bakterie ureazododatnie pod wpływem składników pokarmowych- zmiana zapachu
szparagi- zapach merkaptanów
leki (wit. B1)
kawa
U niemowląt bardzo ważny jest zapach moczu- możliwość wystąpienia wrodzonych wad metabolicznych aminokwasów
zapach owoców- kwasica ketonowa
zapach gnilny- zakażenia dróg moczowych bakteriami jelitowymi (E. Coli- najczęściej)
5. odczyn (pH) moczu
lekko kwaśny ~6.2 (od 4.6-8.0)
całkowite wydalanie kwasów 30-80 mmol/dobę
mocz kwaśny- osoby zdrowe na diecie mięsnej, bądź głodujące
mocz zasadowy- dieta jarska
kwaśne pH
- zapalenia
- gruźlica
- niewydolność nerek
- kwasica metaboliczna
zasadowe pH
- zasadowica metaboliczna
- zakażenia dróg moczowych
6. gęstość względna moczu
Zależy od ilości substancji wydalanych przez nerki:
NaCl 5-25 g/dobę
mocznik 10-14 g/dobę
norma 1002-1030g/l
>1030 g/l mocz zawiera glukozę bądź dużo białka
normalnie odwrotnie proporcjonalna do ilości wypitych płynów
_ gęstości
- znaczne odwodnienie
- spadek diurezy
- białkomocz
- cukromocz
- środki cieniujące
¯ gęstości
7. molalność moczu
sprawdzenie czynności nerek
bez wpływu temperatury
stężenie czynnych osmotycznie cząsteczek w moczu w mol lub mmol na 1 kg wody
oznacza się osmometrami- obniżenie punktu zamarzania moczu w stosunku do wody
0.87°C- 2.43°C
1200 mmol/dobę- dla zdrowych ludzi
¯ molalności
- po wysiłku fizycznym
- hipotermia
- zasadowica
_ molalności
- dieta wysokobiałkowa
- wzrost rozpadu białka ustrojowego
- wzrost wydalania kwasu moczowego
8. składniki chemiczne moczu
białkomocz– u zdrowych osób nie przekracza 100 mg/ dobę, średnio 40- 80 mg/ dobę
białkomocz minimalny >500 mg białka na dobę
białkomocz umiarkowany 0.5-4.0 g/dobę
ciężki białkomocz >4.0 g/dobę
Mocz prawidłowy- nie więcej niż 100 mg/ dobę, 2/3 białka to małocząsteczkowe globuliny, 1/3 albuminy
stany patologiczne:
- większość (60-90%) to albuminy (zespół nerczycowy, ostre i przewlekłe zapalenie kłębuszkowe nerek)
- większość to globuliny- szpiczak mnogi
białkomocz selektywny- w moczu obecność białek osocza o masie <90.000 (zespół nerczycowy)
białkomocz nieselektywny- obecność prawie wszystkich białek osocza (cukrzyca, kolagenozy, amyloidozy)
immunoglobinuria- u chorych z przeszczepionymi nerkami gwałtowny wzrost przy odrzucie
Związki o znaczeniu diagnostycznym:
- Hb (bez krwinkomoczu)
- porfiryny
- aminokwasy
- amoniak
- kreatyna
- kreatynina
- mocznik
- kwas moczowy
- indykan
- cukry (glukoza, fruktoza, galaktoza, laktoza, pentozy)
- związki ketonowe
- sód
- potas
- chlorki
- wapń
- fosfor
- lipidy
- mukopolisacharydy
- cAMP
- sterydy
obecność krwinek w moczu:
W niewielkich ilościach prawidłowa 2-3 krwinki w polu widzenia
krwiomocz nie zmieniający zabarwienia moczu- mikrohematuria
krwinki w ilości zmieniającej barwę makrohematuria, krwiomocz makroskopowy
krwinki białe 2-5 leukocyty w polu widzenia
10 w polu widzenia- leukocyturia > 5mln/dobę
komórki Sternheinera i Malbinga- zwyrodnieniowe granulocyty obojętnochłonne, wielojądrzaste, rozpoznanie po barwieniu (odmiedniczkowe zapalenie nerek)
kom. nabłonkowe
bakterie w moczu- z zanieczyszczeń zewnętrznych bądź objawy zakażenia
u zdrowego- mocz jałowy <10-12 tys/cm³ bakterii
>100 tys./cm³ – zakażenia, najczęściej E. coli
osady:
- wałeczki
- kryształy
- komórki
Wałeczki- pochodzą z nerek, w warunkach prawidłowych 10 tyś. sztuk na dobę jako wałeczki szkliste, skład: glikoproteiny, Hb, mioglobina, łańcuchy lekkie Ig, łańcuchy tłuszczowe, 12 grup ze względu na skład:
- wałeczki szkliste
- czerwonokrwinkowe
- hemoglobinowe
- tłuszczowe
- woskowe
- mieszane
- bakteryjne
- drożdżowe
kryształy- w prawidłowym moczu kryształy kwasu moczowego, moczanów, szczawianu wapnia (pH kwaśne), pH zasadowe- fosforanu moczanowomagnezowego, węglanu wapniowego
szczawianu wapnia
- skaza szczawianowa
- niewydolność krążenia
- niedobór wit. B6
- zasadowica
kwasu moczowego
- wzrost rozpadu komórkowego
- stany odwodnienia
- dna moczanowa
kryształy aminokwasów- zawsze patologia
cystyna- wrodzona cystynuria
tyrozyna, leucyna- ciężkie uszkodzenia miąższu wątroby
Skomentuj jako pierwszy!