Budowa komórki bakterii
W budowie komórki bakteryjnej wyróżnia się: ścianę komórkową, błonę komórkową, rybosomy, mezosomy, nukleoid, cytoplazmę, u niektórych bakterii występują także inne struktury komórkowe, takie jak: nici, plazmidy i fimbrie. Ściana komórkowa bakterii posiada unikalną budowę. Zbudowana jest z peptydoglikanów, związków zawierających aminokwasy i reszty cukrowe. Rola ściany komórkowej polega na ochronie komórki przed lizą osmotyczną w środowiskach o małej sile jonowej. Do unikalnych cech peptydoglikanów należą: obecność cukru MurNAc(Kwas N-acetylomuraminowy), nie występującego w organizmach eukariotycznych, obecność D-aminokwasów (w białkach występują zazwyczaj L-aminokwasy). Cechy te czynią peptydoglikan dobrym celem działania czynników przeciwbakteryjnych, które wybiórczo niszczą organizmy prokariotyczne bez szkody dla gospodarza (organizmu eukariotycznego). Przykładem tak działających antybiotyków są antybiotyki beta-laktamowe, które po związaniu z białkiem receptorowym PBPs (ang. penicylin binding protein), zwanym białkiem wiążącym penicyliny, powodują zahamowanie syntezy ściany komórkowej.
Ściany komórkowe niektórych bakterii np. prątka gruźlicy zwierają estry woskowe kwasów mykolowych, będących kwasami tłuszczowymi o złożonej budowie. Błona komórkowa jest półprzepuszczalną dwuwarstwową błoną będącą barierą pomiędzy cytoplazmą a otaczającym środowiskiem. Błona ta składa się z dwóch warstw fosfolipidów. Cząsteczki te zawierają zarówno ugrupowania polarne jak i niepolarne, tworzące warstwę hydrofilową oraz hydrofobową. Wnętrze błony jest wysoce hydrofobowe i stanowi barierę dla wszystkich dużych cząsteczek – jak glukoza i naładowanych jak jony. Małe cząsteczki – jak woda mogą swobodnie dyfundować przez błonę, a środki hydrofobowe (np. benzen) rozpuszczają się w hydrofobowym środowisku wnętrza błony komórkowej. W błonie komórkowej, sięgając czasami przez całą jej grubość, lokalizują się białka pełniące różne funkcje (transportowe, receptorowe, biorące udział w procesach wytwarzania energii).
Bakterie Gram-ujemne posiadają ponadto błonę zewnętrzną, która stanowi dodatkową barierę chroniąca warstwę peptydoglikan u przed działaniem substancji szkodliwych. Jest zbudowana, podobnie jak błona komórkowa, z warstwy fosfolipidów, ale zawiera także unikatowe struktury: pory utworzone przez białka zwane porynami, które pozwalają na bierną dyfuzję drobnych cząsteczek, lipoproteinę Brauna (duża liczba lipoprotein, która wiąże błonę zewnętrzną z peptydoglikanem), cząsteczki LPS składające się z lipidu zakotwiczonego w błonie zewnętrznej i wielocukru, bocznego łańcucha powtarzających się jednostek cukrowych. LPS odpowiada za istnienie ładunku ujemnego na powierzchni komórki, utrudnia dostęp szkodliwych cząsteczek, długie łańcuchy boczne charakteryzują się zmiennością strukturalną i odgrywają rolę w unikaniu przez bakterie Gram-ujemne odpowiedzi immunologicznej gospodarza.
Kolejną unikatową strukturą bakterii Gram-ujemnych jest obecność przestrzeni peryplazmatycznej znajdującej się pomiędzy błoną zewnętrzną a ścianą komórkową. Przestrzeń ta najprawdopodobniej ma postać żelu, w którym obecne są liczne białka, uczestniczące w transporcie substancji odżywczych, enzymy takie jak proteazy lub chroniące komórkę przed szkodliwymi czynnikami (beta-laktamazy niszczące penicyliny). Na powierzchni komórki bakteryjnej można zaobserwować śluzową warstwę zbudowaną z wielocukrów (glikokaliks) zwaną otoczką. Otoczka pełni funkcję ochronną, chroniąc bakterię przed wysychaniem czy fagocytozą oraz uczestniczy w przyczepianiu (adhezji) bakterii do powierzchni. Na powierzchni komórki bakteryjnej można zaobserwować też wyrostki cytoplazmatyczne zwane pilusami lub fimbriami. Mają one długość kilku mikrometrów i uczestniczą w procesach adhezji. Niektóre firn brie, zwane płciowymi biorą udział w wymianie materiału genetycznego podczas procesu koniugacji. Bakterie ruchliwe mają jedną lub więcej rzęsek, które są smukłymi, sztywnymi strukturami długości do 20 firn. Bakterie poruszają się w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne. Przykładem jest chemotaksja, reakcja, w wyniku której bakterie poruszają się w kierunku substancji odżywczej lub uciekają od substancji toksycznych.
Mezosomy (uwypuklenia błony komórkowej, które występują tylko w komórkach prokariotycznych), pełnią rolę mitochondriów w procesie produkcji energii. Przypuszcza się, że mitochondria znajdujące się w komórkach organizmów eukariotycznych powstały z symbiotycznych, wewnątrzkomórkowych pasożytów. Ze względu na podobieństwa w składzie materiału genetycznego, z przodkami mitochondriów wydają się być ściśle spokrewnione riketsje. Riketsje są bakteriami zbyt małymi, aby uwidocznić je w mikroskopie świetlnym. Prawie wszystkie należą do obligatoryjnych, wewnątrzkomórkowych pasożytów. Oznacza to, że mogą rosnąć i rozmnażać się wyłącznie w komórkach gospodarza – niektórych stawonogów (wszy, kleszczy, roztoczy, pcheł) ssaków. Są one odpowiedzialne za wywoływanie szeregu chorób, takich jak m.in. tyfus zakażenie spowodowane roznoszoną przez wszy bakterią Rickettsia prowazekii, czy gorączka gór skalistych roznoszona przez kleszcze.
Rybosomy to organella biorące udział w procesie biosyntezy białka. Pojedynczy rybosom jest zbudowany z dwóch połączonych ze sobą podjednostek: mniejszej i większej. Każda podjednostka składa się z białek i cząsteczek kwasu rRNA. Rybosomy posiadają dwie przestrzenne kieszonki: miejsce acylowe A, do którego wchodzi cząsteczka tRNA (ang. transfer RN A) niosąca aminokwas przeznaczony do wbudowania w powstającą cząsteczkę białka oraz miejsce peptydylowe P, w którym znajduje się cząsteczka tRNA wiążąca wytworzony odcinek białka. Cząsteczka mRNA (ang. messenger RNA) znajduje się w szczelinie pomiędzy dwoma podjednostkami rybosomu.
Plazmidy to koliste cząsteczki dwuniciowego DNA, które mogą ulegać replikacji niezależnie od genoforu bakterii. Plazmidy często zawierają geny odporności na antybiotyki. Nukleoid jest odpowiednikiem jądra komórkowego u Eukaryota. W przeciwieństwie do jądra komórek eukariotycznych, nukleoid nie jest oddzielony od cytoplazmy podwójną błoną białkowolipidową. Zawiera genofor, pojedynczą cząsteczkę DNA zawierającą geny kontrolujące procesy życiowe komórki.
Podział bakterii ze względu na barwienie metodą Grama
Metoda opracowana przez Hansa Christiana Grama różnicuje drobnoustroje na dwie grupy. Podział ten ma ogromne znaczenie diagnostyczne, rokownicze i terapeutyczne (infekcje bakteriami Gram-ujemnymi częściej spotyka się u chorych hospitalizowanych, mają one z reguły cięższy przebieg i wymagają terapii wieloma antybiotykami; bakterie Gram-ujemne częściej również rozwijają oporność na antybiotyki) oraz taksonomiczne. Różnica w reakcji na barwienie tą metodą wynika z różnicy w budowie ściany komórkowej. Ściana komórkowa bakterii Gram-dodatnich zbudowana jest z warstwy peptydoglikan ów, przez które dość łatwo przedostają się antybiotyki, natomiast bakterie Gram-ujemne posiadają dodatkowo warstwę lipopolisacharydów (błona zewnętrzna) ze znajdującymi się w niej kanałami, warstwę, która w znaczący sposób ogranicza dostęp leków do wnętrza bakterii. Bakterie Gram-ujemne pozbawiane są barwnika w II etapie barwienia i ostatecznie przyjmują kolor barwnika kontrastowego (czerwony). Bakterie Gram-dodatnie zabarwiają się na kolor fioletowy. Etapy barwienia metodą Grama: w pierwszym etapie komórki bakteryjne wybarwiane są na kolor fioletowy, przy użyciu fioletu krystalicznego; następnie badany preparat przemywany jest roztworem alkoholu lub acetonem; kolejno, stosuje się barwnik kontrastowy, np. roztwór fuksyny zasadowej.
Przegląd niektórych bakterii w zależności od barwienia metodą Grama
Bakterie Gram-ujemne
- Rhizobia – symbiotyczne bakterie żyjące w systemach korzeniowych roślin motylkowych. Umożliwiają wykorzystywanie azotu atmosferycznego, otrzymując w zamian związki organiczne. Agrobacterium tumefaciens – bakterie odpowiedzialne za wywoływanie chorób u roślin. Wykorzystywane obecnie, dzięki osiągnięciom inżynierii genetycznej, dla uszlachetniania i tworzenia nowych gatunków roślin.
- Bakterie siarkowe – niektóre bezbarwne bakterie posiadają (podobną jak u roślin) zdolność do syntezy węglowodanów ze związków nieorganicznych, ale w przeciwieństwie do roślin nie wykorzystują do tego energii słonecznej. Te tzw. chemoautotropowe bakterie uzyskują niezbędną energię przez oksydację lub redukcję substancji znajdujących się w ich naturalnym środowisku. Bakterie siarkowe utleniają siarkowodór (np. bakterie żyjące w źródłach siarkowych) dla produkcji energii w następującej reakcji: 2H2S+02=>2S+2H20. Następnie, tak zdobytą energię (ok. 100kcal) zużywają w reakcji redukcji dwutlenku węgla do węglowodorów: 2H2S+C02=>(CH20)+2S.
- Bakterie żelazowe – te chemoautotropowe bakterie są odpowiedzialne za brązowy nalot pojawiający się wewnątrz zbiorników wodnych (np. w toaletach). Powodują one utlenianie związków żelaza, a uzyskaną energię zużywają do produkcji węglowodorów.
- Bakterie azotowe – bakterie Nitrosomonas powodują utlenianie amoniaku (NH ) (produkowanego przez bakterie gnilne z białek) do azotynu (N02 ). Azotyn zostaje następnie, z udziałem innych bakterii azotowych (Nitrobacter) przekształcany w cząsteczkę azotanu (N03 ), który dostarcza roślinom niezbędny im azot. Całkowite utlenienie amoniaku do azotanu przez te dwa rodzaje bakterii nosi nazwę nitryfikacji. Bakterie azotowe biorą udział w niezwykle ważnym dla krążenia tego pierwiastka w środowisku cyklu azotowym.
- Bakterie purpurowe i zielone – są to ściśle beztlenowe bakterie, które wykorzystują H2, H2S i siarkę elementarną jako donory elektronów, posiadają też bakteriochlorofile – barwniki, które absorbują światło o długościach fali 775nm (bakteriochlorofil a) i 790nm (bakteriochlorofil b),energię uzyskują w procesie fotosyntezy. Większość fotosyntetyzujących bakterii należy do bezwzględnych beztlenowców, stąd zasiedlają one głównie takie środowiska jak osady na dnie płytkich stawów i ujść rzecznych. Muszą tutaj walczyć o energię świetlną z algami i roślinami wodnymi, dlatego też wykształciły umiejętność pochłaniania światła o większej, w porównaniu do wykorzystywanego przez rośliny zielone, długości fali.
- Bakterie chorobotwórcze:
- Neissena meningitidis (dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych) – wywołuje meningokokowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, bardzo groźną infekcję występującą głównie u małych dzieci. Neissena gonorrhoe (dwoinka rzeżączki) – odpowiedzialna za jedną z częstszych chorób przenoszonych drogą płciową – rzeżączkę. Nie leczona powoduje często niepłodność u kobiet. Bordatella pertusis – czynnik etiologiczny krztuśca, rzadko obecnie występującej groźnej choroby dzieci. Zmniejszenie liczby zachorowań stało się możliwe dzięki wprowadzeniu obowiązkowych szczepień ochronnych.
- Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) – jedna z najlepiej poznanych bakterii. Jej genom składa się z 4639221 par zasad kodujących 4377 genów. Żyje w jelicie grubym człowieka. Niektóre szczepy Escherichia coli są odpowiedzialne za wywoływanie biegunek zakaźnych.
- Salmonella: Salmonella typhi – powoduje występującą wyłącznie u człowieka groźną infekcję – dur brzuszny; Salmonella typhimurium – jest odpowiedzialna za ostre nieżyty żołądkowo-jelitowe; jest obecna, poza organizmem człowieka, u wielu zwierząt.
- Vibrio cholerae (przecinkowiec cholery) – wywołuje cholerę, jedną z najbardziej rujnujących chorób przewodu pokarmowego. Toksyna uwalniana przez tę bakterię jest przyczyną masywnej biegunki, w trakcie której może dojść do utraty nawet 10-15litrów płynów. W latach 1991-1992 w centralnej i południowej Afryce epidemia cholery dotknęła około 700000 ludzi, z czego zmarło ponad 6000.
- Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej) – wywołuje groźne infekcje u osób z uszkodzeniami układu odpornościowego; osób, które uległy rozległym poparzeniom czy hospitalizowanych z powodu innych ciężkich schorzeń. Bakteria ta odznacza się dużą opornością na antybiotyki i środki odkażające.
- Yersinia pestis (pałeczka dżumy) pałeczka odpowiedzialna za epidemie dżumy. Jest roznoszona przez zainfekowane pchły. W przebiegu dżumy wyróżnia się postać dymieniczą z zajęciem węzłów chłonnych oraz charakteryzującą się niemal stuprocentową śmiertelnością postać płucną. Nawracające epidemie czarnej śmierci pustoszyły teren Europy w latach 1347-1352. Zmarło wówczas około 1/4 populacji zamieszkującej obszar występowania zarazy.
- Francisella tularensis wywołuje tu laremię, chorobę obserwowaną głównie u małych ssaków (zające, wiewiórki). U człowieka rzadkie przypadki tej choroby rozwijają się głównie wśród myśliwych i osób zawodowo stykających się ze zwierzętami.
- Haemophilus influenze – bakteria uważana niegdyś za czynnik wywołujący grypę. Jest głównym patogenem odpowiedzialnym za zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapaleń płuc i uszu u dzieci do 5r.ż. Obecnie proponuje się czynne uodpornienie (szczepienia) dla zapobiegania rozwojowi tych infekcji.
- Legionella pneumophiia – szczególnymi zbiornikami zarazka są układy klimatyzacyjne, nawiewne z zastosowaniem powietrza nawilżanego, nebulizatory. Większość epidemii, pod postacią zapaleń płuc, notowano w związku z gromadzeniem się ludzi w hotelach, szpitalach, halach produkcyjnych.
Bakterie Gram-dodatnie
- Bacilus anthracis (laseczka wąglika) – wywołuje wąglik (anthrax). Jest wykorzystywana przez grupy terrorystyczne jako element broni biologicznej. Posiada dwa plazmidy kodujące syntezę kapsuły stanowiącej ochronę przed fagocytozą oraz produkujące toksynę, odpowiedzialną za wystąpienie objawów choroby.
- Lactobacillus (pałeczka kwasu mlekowego) – drobnoustrój stanowiący naturalną florę bakteryjną człowieka. Zawiesina pałeczek kwasu mlekowego stosowana jest w lecznictwie dla przywracania równowagi bakteryjnej, np. po antybiotykoterapii. Bakterie te są wykorzystywane również w przemyśle spożywczym dla produkcji kefirów i jogurtów.
- Clostridium tetani (laseczka tężca) – należy do wytwarzających przetrwalniki bezwzględnych bakterii beztlenowych. Przetrwalniki tężca obecne są w glebie, ściekach. Do zakażenia dochodzi przez przerwanie ciągłości skóry (rany). Rany
punktowe (po zranieniu gwoździem, nożem) są najbardziej niebezpieczne ze względu na korzystne, beztlenowe warunki obecne na dnie rany. Laseczka tężca uwalnia toksynę blokującą połączenia w rdzeniu nerwowym i ośrodkowym układzie nerwowym, co powoduje występowanie bolesnych skurczów mięśniowych. Tężec jest chorobą rzadko obecnie występującą ze względu na istniejący program szczepień ochronnych. - Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego) – wystarczy 1g toksyny (botuliny) uwalnianej przez te bakterie, aby spowodować zgon. Botulina blokuje uwalnianie acetylocholiny z zakończeń nerwowych w płytce nerwowo-mię- śniowej. Chory doznaje efektów pobudzenia układu współczulnego (rozszerzenie źrenic, zatrzymanie moczu) oraz zwiotczenia mięśni szkieletowych. W przypadku zajęcia mięśni oddechowych dochodzi do zatrzymania oddechu i śmierci. Toksyna ta jest wrażliwa na temperaturę, stąd gotowanie przez 10 minut w temperaturze 100°C czyni pożywienie bezpiecznym.
- Staphylococci (gronkowce) – bakterie te wzrastają w charakterystycznych koloniach, tworząc płaskie pakiety komórek. Najczęściej spotyka się dwa typy gronkowców: Staphylococcus albus – niegroźny saprofit żyjący na skórze oraz Staphylococcus aureus – gronkowiec złocisty, odpowiedzialny za powstawanie ropni, trądziku, zapaleń gardła i migdałków oraz ciężkich infekcji u chorych ze zmniejszona odpornością. Szczególnym problemem jest narastająca oporność na antybiotyki wśród szczepów szpitalnych. Toksyna produkowana i uwalniana poza organizmem człowieka jest odpowiedzialna za wywoływanie infekcji żołądkowo-jelitowych.
- Streptococci (paciorkowce) – większość paciorkowców rośnie tworząc łańcuchy komórek. Są odpowiedzialne za zapalenia gardła, migdałków, zapalenia uszu, infekcje skóry (róża), szkarlatynę, gorączkę reumatyczną.
- Streptococcus pneumoniae (dwoinka zapalenia płuc) rośnie w parach, jest odpowiedzialna za bardzo niegdyś śmiertelne zapalenia płuc.
- Actinomyces – należą do bakterii gnilnych, pełniąc bardzo pożyteczną rolę w rozkładaniu martwych organizmów. Rosną w koloniach przypominających pleśń. Wiele z nich służy do produkcji antybiotyków – streptomycyny, erytromycyny i tetracyklin.
- Mycobacterium i Corynobacteriurn – znajdują się tu trzy ważne patogeny: Mycobacterium tuberculosis (prątek gruźlicy), Mycobacterium leprae (prądek trądu), Corynobacteriurn diphteriae (powodujący błonicę). Ten ostatni, podobnie jak laseczki tężca, wzrastając w organizmie produkuje i uwalnia toksynę odpowiedzialną za objawy chorobowe. Spirochetes (przecinkowce) – Treponema pallidum (krętek blady) czynnik zakaźny wywołujący kiłę.
Mycoplasmy – są uznawane za jedne z najmniejszych organizmów. Ich długość wynosi 0,1 m, widoczne są wyłącznie w mikroskopie elektronowym. Mycoplasma pneumoniae odpowiedzialna jest za występujące głównie u dzieci zapalenia płuc zwane, ze względu na dość wolno postępujący, mało objawowy przebieg – atypowym. Genom Mycoplasma genitalium został poddany przez naukowców z The Institute for Genomie Research (TIGR) analizie w celu znalezienia genów niezbędnych dla przeżycia bakterii. Okazała się, że z 480 genów kodujących białka, tylko 265-350 jest niezbędnych do życia. Chlamydiae – należą do obligatoryjnych pasożytów wewnątrzkomórkowych i obok Mycoplasma pneumoniae wywołują atypowe zapalenia płuc oraz zakażenia układu moczowo-płciowego. Chlamydia psittaci żyjąca głównie w organizmach ptaków czasami wywołuje, zwłaszcza u hodowców, chorobę zwaną ornitozą.
Rozmnażanie i hodowla bakterii
Mimo, że bakterie różnią się między sobą kształtem, wielkością, budową ściany komórkowej czy rodzajem metabolizmu mają wspólną cechę – sposób rozmnażania – dokonują prostego podziału, z powstaniem dwóch komórek o podobnej wielkości i identycznym materiale genetycznym. Chociaż u bakterii nie spotyka się rozmnażania płciowego, często spotyka się procesy płciowe, w wyniku których nie dochodzi do powstania nowych komórek, ale do wymiany materiału genetycznego między komórkami. Prowadzi to do zwiększenia różnorodności genetycznej bakterii i ich lepszego przystosowania do zmieniających się warunków środowiska. Istnieją trzy główne sposoby wymiany informacji genetycznej.
- Pierwszy z nich to transformacja, czyli pobieranie przez bakterię DNA z otaczającego roztworu. Taki proces jest sztucznie pobudzany w warunkach laboratoryjnych, w celu zmuszenia bakterii do pobrania obcego DNA w eksperymentach genetycznych.
- Drugi proces to koniugacja, podczas której fragmenty DNA z komórki dawcy są przekazywane do komórki biorcy przez cytoplazmatyczny mostek czasowo łączący te komórki.
- Trzeci proces to transdukcja polegająca na przenoszeniu fragmentów DNA między komórkami bakteryjnymi przez bakteriofagi, rodzaj wirusów, które opuszczając jedną komórkę bakteryjną zabierają oprócz własnego, także fragment DNA gospodarza.
W procesie bezpłciowego rozmnażania podział materiału genetycznego (DNA) dokonuje się przed podziałem ściany komórkowej. Komórki Gram-dodatnie wytwarzają podczas podziału ścianę komórkową między komórkami potomnymi, podobnie jak komórki roślinne natomiast bakterie Gram-ujemne wytwarzają przewężenie oddzielające komórki potomne, nieco podobne do komórek zwierzęcych. Dwie siostrzane komórki noszą nazwę klonów. Następujące po sobie kolejne podziały prowadzą do powstania ogromnej liczby organizmów, które na powierzchni np. trwałej pożywki agarowej tworzą kolonie.
Matematyczny opis wzrostu bakterii jest dość prosty, ponieważ każda komórka dzieli się na dwie potomne z jednoczesną utratą macierzystego organizmu. Opis ten, zakładający, że z jednej komórki powstają dwie, następnie cztery i osiem może być serią liczb: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64…, lub 2°, 2, 22, 23, 24… Tak więc funkcja matematyczna opisująca wzrost bakterii jest funkcją wykładniczą. Ten sposób rozmnażania prowadzi do szybkiego wzrostu populacji. Dla przykładu, bakterie dokonujące podziału, co 30 minut – co pół godziny podwajają liczbę organizmów stanowiących kolonię. Idąc dalej, co godzinę liczba ta wzrasta 4-krotnie, co dwie godziny 16-krotnie, a w ciągu 24 godzin mogłaby teoretycznie wzrosnąć trylion-krotnie. W rzeczywistości taki niepohamowany wzrost nie jest możliwy, ponieważ ogranicza go osiągnięcie przez kolonię określonej liczby osobników.
Analizując wzrost kolonii bakteryjnych (jako liczbę komórek) w czasie można wykreślić charakterystyczną krzywą zwaną krzywą wzrostową. Posiada ona, niezależnie od rodzaju bakterii, cztery fazy: spoczynkową, wzrostu, stacjonarną i spadkową. W pierwszej, spoczynkowej fazie bakterie po przeniesieniu na pożywkę nie wykazują podziałów komórkowych, lecz przygotowują się do nich wykazując nasilenie procesów metabolicznych. W zależności od rodzaju podłoża faza ta może być krótka lub długa, np. po przeniesieniu kolonii bakteryjnej z bogatego w aminokwasy i witaminy podłoże na o wiele uboższą pożywkę faza spoczynkowa może być znacznie wydłużona (komórki bakteryjne muszą aktywować drogi metaboliczne służące do syntezy niezbędnych aminokwasów i witamin). Po okresie spoczynku rozpoczyna się replikacja DNA i podział komórek. Kolonia wchodzi w drugą, wzrostową fazę. Bakterie dzielą się w stałym tempie przyjmującym postać wykładniczą. Czas podziału (czas, w którym następuje podwojenie populacji) zależy nie tylko od rodzaju bakterii, ale również od podłożą czy temperatury otoczenia. W optymalnych warunkach podziały komórek bakteryjnych zachodzą ze stałą prędkością. Najszybciej rosnące bakterie dzielą się, co 15-20 minut, ale są też takie, których czas podziału wynosi godziny czy dni. W fazie stacjonarnej metabolizm zwalnia i bakterie przestają się dzielić.
Głównym czynnikiem hamującym wzrost kolonii jest osiągnięcie odpowiedniej liczby osobników, jak również wyczerpanie się substancji odżywczych w podłożu i nagromadzenie się produktów odpadowych. Jeśli bakterie zostaną w tej fazie przeniesione na nowe podłoże natychmiast rozpoczną gwałtowne podziały zapoczątkują fazę wzrostową. Końcowym etapem cyklu wzrostowego jest faza spadkowa. Bakterie tracą gwałtownie zdolność do dzielenia się, nawet po przeniesieniu na nowe podłoże. Również w tej fazie, podobnie jak we wzrostowej, obserwuje się wykładniczą zmianę (spadek) liczby komórek bakteryjnych. Bakterie szybko obumierają i w ciągu godziny w kolonii można nie znaleźć żywego osobnika. Na wzrost kolonii bakteryjnej wpływa wiele czynników: temperatura, pH, obecność tlenu, stężenie soli i środków odżywczych w podłożu. Dla większości bakterii optymalna temperatura mieści się w zakresie 25-40°C, wiele przeżywa w wyższych temperaturach, niektóre rosną (chociaż dość wolno) w temp od 0-15°C. Przekroczenie dolnego zakresu optymalnych temperatur dla danego typu bakterii powoduje wzrost liczby podziałów aż do osiągnięcia maksimum, po czym spada do zera, kiedy temperatura znacznie się podniesie.
Kontrola temperatury jest jednym z głównych sposobów zapobiegania niszczenia żywności przez bakterie. Bardzo wysokie temperatury zabijają większość bakterii, niskie i umiarkowanie wysokie mogą spowolnić ich wzrost. Ze względu na optymalne zakresy temperatur bakterie można podzielić na mezofilowe (20-50°C), termofilowe (45-80°C), hypertermofiłowe (80-100°C), psychrofilne – (zimnolubne) (10-25°C). Te ostatnie rosną bardzo powoli. Istnieją także bakterie rosnące w zakresie temperatur 100 -120°C. Można znaleźć je w gejzerach oraz w głębinach oceanów, gdzie bardzo wysokie ciśnienie wytwarza temperaturę daleko powyżej punktu wrzenia. Badania nad enzymami produkowanymi przez te bakterie przyniosły praktyczne rezultaty. Enzym polimeraza DNA jest wykorzystywany w reakcji polimeryzacji DNA (ang. polymerase chain reaction PCR). Reakcja ta wymaga wysokiej temperatury do wyizolowania łańcucha DNA a większość enzymów traci w niej aktywność.
Bakteria Thermus aquaticus była jednym z pierwszych źródeł termostabilnej polimerazy DNA. Enzym ten i wiele innych pochodzących z termofilowych bakterii pomogły zrewolucjonizować biologię molekularną. Z kolei, głęboko pod powierzchnią lodu pokrywającego Antarktydę odkryto jezioro, w którym żyją mikroorganizmy, w tym bakterie, nie tylko znoszące bardzo niskie temperatury, ale także niezmienione od blisko 400 000 lat. Wiele z nich hoduje się obecnie w warunkach laboratoryjnych. Niektóre z nich przyjmują przedziwne kształty, np. bakterie przypominające puszyste kulki z bawełny o średnicy 1 mikrona.
Kolejnym czynnikiem wpływającym na wzrost bakterii jest odczyn (pH) środowiska. Większość szczepów bakteryjnych rośnie w zakresie pH 6-8, pomimo, że istnieją bakterie tolerujące kwaśne bądź zasadowe środowisko, generalnie rosną lepiej w zasadowym otoczeniu. Bakterie rosnące w kwaśnym środowisku zapewniają sobie obojętny odczyn otoczenia poprzez wykorzystywanie pewnych właściwości swojego metabolizmu. Na przykład bakteria Helicobacter pylori żyjąca w kwaśnym środowisku soku żołądkowego dzięki reakcji enzymatycznej z udziałem syntetyzowanego przez siebie enzymu ureazy wytwarza bardzo zasadowy jon amonowy i dwutlenek węgla ze znajdującego się w podłożu mocznika. W rzeczywistości, bowiem bakteria ta nie mogłaby przeżyć w kwaśnym (pH 4) soku żołądkowym musi, więc wytworzyć wokół siebie (na powierzchni błony śluzowej) obojętne środowisko. W świetle współczesnej wiedzy infekcja Helicobacter pylori w połączeniu z czynnikami genetycznym gospodarza jest odpowiedzialna za rozwój większości przypadków choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Bakteria ta jest także zaliczana w poczet czynników rakotwórczych, jako że wrzody żołądka są stanem przedrakowym. Stężenie soli (lub cukru) w podłożu, jeśli znacznie przekracza wewnątrzkomórkowe powoduje utratę wody komórkowej i śmierć bakterii. Wzrost bakterii zachodzi w środowisku o umiarkowanej osmolarności. Oczywiście istnieją bakterie, które przeżywają skrajne zasolenie, należą do królestwa Archaebakterii. Przetrwanie w niesprzyjających warunkach jest możliwe dzięki obecności pomp w błonie komórkowej, które aktywnie usuwają nadmiar jonów z wnętrza komórki. Wykorzystanie w procesach metabolicznych tlenu stanowi o podziale bakterii na tlenowe (aeroby) i beztlenowe (anaeroby). Bakterie wymagające obecności tlenu do wzrostu zwane są bakteriami tlenowymi i czerpią energię z reakcji oddychania komórkowego. Wśród nich wyróżnia się takie, które mogą żyć w warunkach zarówno tlenowych jak i beztlenowych – względne aeroby – posiadają one zarówno możliwość oddychania komórkowego jak i zdobywania energii w procesie fermentacji bez udziału tlenu.
Trzecią grupę stanowią bakterie beztlenowe, które co prawda nie mogą wykorzystać tlenu w metabolizmie, ale przeżywają w warunkach tlenowych (względne beztlenowce). Wreszcie, w czwartej grupie znajdują się bakterie bardzo wrażliwe na obecność tlenu (bezwzględne beztlenowce), które muszą być hodowane w specjalnych, beztlenowych warunkach. Bakterie tlenowe, w odróżnieniu od bezwzględnych beztlenowców posiadają enzymy chroniące je przed toksycznym działaniem cząsteczek tlenu i formowaniem zabójczych wolnych rodników. W warunkach laboratoryjnych (in vitro) hodowlę bakterii przeprowadza się na specjalnych podłożach o określonym składzie. Pod względem konsystencji dzieli się je na płynne, półpłynne i stałe. Uwzględniając zawartość czynników odżywczych wyróżnia się podłoża proste (podstawowe składniki odżywcze), wzbogacone zwane też namnażającymi oraz podłoża specjalne, wybiórcze dla wzrostu poszczególnych drobnoustrojów. Natomiast ze względu na skład chemiczny dzieli się je na syntetyczne, bezbiałkowe, zawierające sole mineralne, aminokwasy, węglowodany oraz witaminy, o ściśle zdefiniowanym składzie oraz złożone, białkowe zawierające wyciągi tkanek zwierzęcych czy roślinnych, o składzie chemicznym bliżej nieokreślonym, wzbogacane niektórymi płynami ustrojowymi jak: surowica, płyn wysiękowy itp.
Biorąc pod uwagę wymagania bakterii względem podłoża, na którym rosną (zarówno sztucznego, jak i naturalnego) można wyróżnić:
- bakterie samożywne (autotroficzne), które zużytkowują najprostsze związki nieorganiczne (wzrost nie zależy od obecności związków organicznych). Jako źródło węgla wykorzystują dwutlenek węgla i węglany, jako źródło azotu – azot atmosferyczny. Niezbędną do życia energię czerpią ze światła słonecznego w procesie fotosyntezy (bakterie siarkowe, zawierające bakteriochlorofil, które redukują dwutlenek węgla, utleniając siarkowodór) lub z redukcji związków chemicznych (chemosynteza);
- bakterie cudzożywne (heterotroficzne), które nie są zdolne do wykorzystywania energii z utleniania związków nieorganicznych, ale czerpią ją z utleniania węglowodorów. Można wśród nich wyróżnić bakterie, którym wystarcza do wzrostu jeden związek organiczny (prototrofy), niezależnie od tego czy będzie to metan, etanol, mleczan, bursztynian czy wreszcie glukoza (odznaczają się one największymi zdolnościami biosyntetycznymi) oraz autotrofy drobnoustroje wymagające do wzrostu co najmniej dwóch substancji organicznych w podłożu (np. glukozy i określonego aminokwasu lub glukozy i określonej witaminy);
- bakterie autoheterotroficzne, które zużywają dwutlenek węgla i węglany jako źródła węgla oraz amoniak i dwutlenek azotu jako źródła azotu, ale mogą równocześnie czerpać energię z rozkładu związków organicznych. Tworzą one pomost pomiędzy auto- i heterotrofami.
Stworzenie optymalnych warunków dla wzrostu bakterii na pożywkach jest dość łatwe, w naturalnym środowisku jednak zmiany otoczenia zachodzą dość szybko i niezawsze są korzystne dla bakterii. Stąd wiele bakterii, aby przeżyć w zmieniającym się środowisku musi ewoluować. Ta ewolucja korzystna bez wątpienia dla świata bakterii jest przyczyną np. rozwoju oporności na leczenie antybiotykami.
Skomentuj jako pierwszy!