Choroba Beri-Beri

Kiedyś śmiertelna choroba (uśmierciła mln. ludzi), dziś w większości przypadków uleczalna. Zwana KAKKE lub ASHIKE (w niektórych rejonach Azji).

  • W Chinach i Japonii znana od starożytności.
  • Wzmianka -> jedno z najstarszych w historii dzieło poświęcone medycynie ( dzieło chińskiego autora sprzed 4000 lat).
  • Europejczycy zetknęli się z nią w epoce wielkich odkryć geograficznych (Azja Wschodnia).
  • Doniesienia o chorobie: pochodzą od Hiszpanów na Filipinach i Holendrów w Indiach Wschodnich.
  • Pierwszy opis choroby wydrukowano w 1654 roku.
  • Spierano się o pochodzenie słowa BERI-BERI: z syngalskiego ( NIEMOC, SŁABOŚĆ) lub z malajskiego (OWCA [ charakterystyczny chód]).

OBJAWY

Postacie

RÓŻNE POSTACIE ( bo różne objawy):

  1. postać sucha –  atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zaburzenia kontroli funkcji motorycznej – prowadzi do paraliżu)
  2. mokrazaburzenia pracy serca, obrzęk, gorączka
  3. niemowlęca odmiana BERI-BERI –    u dzieci karmionych piersią: objawy mokrej postaci choroby + zaburzenia trawienia, czasami wskutek uszkodzenia mózgu BERI-BERI może powodować zaburzenia psychiczne. Nieleczona prowadzi do śmierci.

PRZYCZYNY

  • pewność uzyskano w XX wieku
  • wcześniej przypisywano ja różnorodnym czynnikom środowiskowym , zarazkom , zatruciom
  • brak (niedobór) Tiaminy

Tiamina:

  • rola w met. Pokarmów
  • zamiana węglowodanów na E
  • uczestniczy w metabol. aminokwasów

Występowanie:

  • drożdże
  • produkty pełnoziarniste
  • odmiany roślin strączkowych
  • wątróbka
  • nerki
  • ostrygi
  • wieprzowina
  • warzywa zielone
  • bardzo często niedobór Tiaminy towarzyszy brak innych witamin (stąd różne objawy)
  • zazwyczaj wit. gr. B (np. ryboflawiny)

OSOBY ZAGROŻONE:

  • kobiety ciężarne
  • dzieci karmione piersią
  • chore na nerki (poddawane dializom)
  • karmieni dożylnie
  • ludzie odżywiający się produktami z niedostateczną ilością tiaminy
  • alkoholicy (ograniczona zdolność do wchłaniania tiaminy)

HISTORIA choroby Beri-Beri:
kiedyś chorowali:
–    w szpitalach dla umysłowo chorych
–    w więzieniach
–    na statkach ( w XIX w. w wielu cz. świata [  płn. Atlantyckie floty rybackie i marynarka wojenna Brazylii)
–    w XVII i XIX w. w Brazylii : robotnicy i niewolnicy- żywili się suszonym mięsem
–    populacje, których głównym składnikiem pożywienia był ryż (Azjaci)
=łuszczenie nasion powodowało wyeliminowanie tiaminy , która zawarta jest w zewnętrznych łuskach ziaren ( mechaniczne łuszczarnia usuwała niemal wszystkie otręby)
= spożywanie pokarmu zawierającego dużą ilość tiaminazy (enzym który rozkłada tiaminę)
=długie płukanie ziaren lub gotowanie w dużej ilości wody
–    początkowo uważano, że jest zaraźliwa i jest związana z różnymi czynnikami np. bliskość zb. Wodnych, wilgoć (dopóki nie zaczęła przesuwać się w głąb lądu)
–    z obszarów miejskich do wiejskich (gdy we wsiach zaczęto budowę młynów)
–    chowali ludzie z różnych gr. Społ.
–    Lata 80. XIX w. lekarz F.S. van Leent analizował różnice w odżywianiu pomiędzy Azjatami a Europejczykami-> zauważył związek między chorobą a pożywieniem-> zmienił racje żywnościowe-> choroba ustąpiła
–    Kane HIRO Ta Kaki -japoński lekarz marynarki wojennej zauważył, że marynarze japońscy chorują częściej od innych-  w  1882 roku badanie wykazało, że jest to spowodowane wyżywieniem
=nalegał na zmiany w wyżywieniu marynarzy 9 rząd się nie zgodził z powodu powodów finansowych-> dokonano zmian-> ograniczono zachorowalność
–    Azjatyccy badacze skierowali swoją uwagę na ryż
–    W 1886 roku na Jawę przybył Eijkman (miał odnaleźć bakterię powodującą chorobę), zaobserwował u kurcząt karmionych polerowanym ziarnem objawy podobne do Beri beri
–    W 1900 zaczyna podawać otręby ryżowe jako ‘antidotum’ (nie iwerzono w jego teorie, że przyczyną choroby jest niedobór skł. Odżywczych)
–    Lekarz amerykański Vedder prowadził badanie nad beri- beri u tzw. skautów filipińskich-> zauważył zw. Choroby z wyżywieniem -> leczył ekstraktem z ryżowych otrąb
–    Razem z Williamsem (chemikiem) próbował ustalić zawarty w nich składnik
–    Kazimierz Funk wprowadził pojęcie witaminy i stworzył teorie chorób niedoborowych ( wg polskich podr. to no odkrył tiaminę, wg zagranicznych w 1933 to Williams ją wyodrębnił)
–    Władze zleciły wzbogacanie żywności witaminami
–    W wyniku rozwoju gosp. państw azjatyckich po II wojnie wybuchła epidemia(budowano dużo młynów mechanicznych i nie dodawano witamin  do pożywienia)

BERI-BERI

· Kiedyś śmiertelna (uśmierciła mln. Ludzi)

· Dziś w większości przypadków uleczalna

· Zwana KAKKE lub ASHIKE (w niektórych rejonach Azji)

· W Chinach i Japonii znana od starożytności

· Wzmianka -> jedno z najstarszych w historii dzieło poświęcone medycynie ( dzieło chińskiego autora sprzed 4000 lat)

· Europejczycy zetknęli się z nią w epoce wielkich odkryć geograficznych (Azja Wschodnia)

· Doniesienia o chorobie: pochodzą od Hiszpanów na Filipinach i Holendrów w Indiach Wschodnich

· Pierwszy opis choroby wydrukowano w 1654 roku

· Spierano się o pochodzenie słowa BERI-BERI: z syngalskiego ( NIEMOC, SŁABOŚĆ) lub z malajskiego ( OWCA [ charakterystyczny chód])

OBJAWY

Ø Zróżnicowane

Ø Uszkodzenia nerwów ( zaburzenia czucia)

Ø W zaawansowanym przypadku paraliż

Ø Zniechęcenie, apatia

Ø Kołatanie serca

Ø Niskie ciśnienie krwi

Ø Obrzęk twarzy i kończyn

RÓŻNE POSTACIE ( bo różne objawy):

  1. postać sucha

atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zaburzenia kontroli funkcji motorycznej – prowadzi do paraliżu)

  1. mokra

zaburzenia pracy serca

obrzęk

gorączka

  1. niemowlęca odmiana BERI-BERI

u dzieci karmionych piersią: objawy mokrej postaci choroby + zaburzenia trawienia

· czasami wskutek uszkodzenia mózgu BERI-BERI może powodować zaburzenia psychiczne

· nieleczona prowadzi do śmierci

PRZYCZYNY:

§ pewność uzyskano w XX wieku

§ wcześniej przypisywano ja różnorodnym czynnikom środowiskowym , zarazkom , zatruciom

§ brak (niedobór) Tiaminy

Tiamina:

rola w met. Pokarmów

zamiana węglowodanów na E

uczestniczy w metabol. aminokwasów

Występowanie:

drożdże

produkty pełnoziarniste

odmiany roślin strączkowych

wątróbka

nerki

ostrygi

wieprzowina

warzywa zielone

  • bardzo często niedobór Tiaminy towarzyszy brak innych witamin (stąd różne objawy)
    • zazwyczaj wit. gr. B (np. ryboflawiny)

OSOBY ZAGROŻONE:

q kobiety ciężarne

q dzieci karmione piersią

q chore na nerki (poddawane dializom)

q karmieni dożylnie

q ludzie odżywiający się produktami z niedostateczną ilością tiaminy

q alkoholicy (ograniczona zdolność do wchłaniania tiaminy)

HISTORIA:

N kiedyś chorowali:

w szpitalach dla umysłowo chorych

w więzieniach

na statkach ( w XIX w. w wielu cz. świata [ płn. Atlantyckie floty rybackie i marynarka wojenna Brazylii)

w XVII i XIX w. w Brazylii : robotnicy i niewolnicy- żywili się suszonym mięsem

populacje, których głównym składnikiem pożywienia był ryż (Azjaci)

=łuszczenie nasion powodowało wyeliminowanie tiaminy , która zawarta jest w zewnętrznych łuskach ziaren ( mechaniczne łuszczarnia usuwała niemal wszystkie otręby)

= spożywanie pokarmu zawierającego dużą ilość tiaminazy (enzym który rozkłada tiaminę)

=długie płukanie ziaren lub gotowanie w dużej ilości wody

początkowo uważano, że jest zaraźliwa i jest związana z różnymi czynnikami

np. bliskość zb. Wodnych, wilgoć (dopóki nie zaczęła przesuwać się w głąb lądu)

z obszarów miejskich do wiejskich (gdy we wsiach zaczęto budowę młynów)

chowali ludzie z różnych gr. Społ.

Lata 80. XIX w. lekarz F.S. van Leent analizował różnice w odżywianiu pomiędzy Azjatami a Europejczykami-> zauważył związek między chorobą a pożywieniem-> zmienił racje żywnościowe-> choroba ustąpiła

Kane HIRO Ta Kaki -japoński lekarz marynarki wojennej zauważył, że marynarze japońscy chorują częściej od innych- w 1882 roku badanie wykazało, że jest to spowodowane wyżywieniem

=nalegał na zmiany w wyżywieniu marynarzy 9 rząd się nie zgodził z powodu powodów finansowych-> dokonano zmian-> ograniczono zachorowalność

Azjatyccy badacze skierowali swoją uwagę na ryż

W 1886 roku na Jawę przybył Eijkman (miał odnaleźć bakterię powodującą chorobę), zaobserwował u kurcząt karmionych polerowanym ziarnem objawy podobne do Beri beri

W 1900 zaczyna podawać otręby ryżowe jako ‘antidotum’ (nie iwerzono w jego teorie, że przyczyną choroby jest niedobór skł. Odżywczych)

Lekarz amerykański Vedder prowadził badanie nad beri- beri u tzw. Skatów filipińskich-> zauważył zw. Cho9rby z wyżywieniem -> leczył ekstraktem z ryżowych otrąb

Razem z Williamsem (chemikiem) próbował ustalić zawarty w nich składnik

Kazimierz Funk wprowadził pojęcie witaminy i stworzył teorie chorób niedoborowych ( wg polskich podr. to no odkrył tiaminę, wg zagranicznych w 1933 to Williams ją wyodrębnił)

Władze zleciły wzbogacanie żywności witaminami

W wyniku rozwoju gosp. państw azjatyckich po II wojnie wybuchła epidemia(budowano dużo młynów mechanicznych i nie dodawano witamin do pożywienia)

Odwiedzający wpisali takie problemy:

choroba beri beri, choroba beri beri objawy, beri beri objawy, hermafrodytyzm zdjcia, choroba beri-beri, choroba beri-beri objawy, beri beri choroba, beri-beri objawy.

Tags: ,

Ostatnia edycja przez

3 komentarze to “Choroba Beri-Beri”

  1. Aleksandra 25-03-2010 at 15:24 #

    Czy choroba bari-beri może współcześnie występować w Polsce? Czy chorobę można, pośpiesznie diagnozując, kierując się wyłączne demielinizacją w mózgu pomylić ze stwardnieniem rozsianym?

  2. Teofan Domżał 19-11-2018 at 14:43 #

    Czy tak trudno udowodnić kto odkrył witaminę B1- Funk w 1912 czy Williams w 1933 ?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beri-Beri | Choroby objawy & leczenie - lekarz - 14-05-2010

    […] artykuł: Beri-Beri | Choroby objawy & leczenie Tags: azjatami, choroba-ust, dzy-chorob, europejczykami-, hiro, leent, xix, ywianiu-pomi […]

Dodaj komentarz