Kiedyś śmiertelna choroba (uśmierciła mln. ludzi), dziś w większości przypadków uleczalna. Zwana KAKKE lub ASHIKE (w niektórych rejonach Azji).
- W Chinach i Japonii znana od starożytności.
- Wzmianka -> jedno z najstarszych w historii dzieło poświęcone medycynie ( dzieło chińskiego autora sprzed 4000 lat).
- Europejczycy zetknęli się z nią w epoce wielkich odkryć geograficznych (Azja Wschodnia).
- Doniesienia o chorobie: pochodzą od Hiszpanów na Filipinach i Holendrów w Indiach Wschodnich.
- Pierwszy opis choroby wydrukowano w 1654 roku.
- Spierano się o pochodzenie słowa BERI-BERI: z syngalskiego ( NIEMOC, SŁABOŚĆ) lub z malajskiego (OWCA [ charakterystyczny chód]).
OBJAWY
- Zróżnicowane
- Uszkodzenia nerwów ( zaburzenia czucia)
- W zaawansowanym przypadku paraliż
- Zniechęcenie, apatia
- Kołatanie serca
- Niskie ciśnienie krwi
- Obrzęk twarzy i kończyn
Postacie
RÓŻNE POSTACIE ( bo różne objawy):
- postać sucha – atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zaburzenia kontroli funkcji motorycznej – prowadzi do paraliżu)
- mokra – zaburzenia pracy serca, obrzęk, gorączka
- niemowlęca odmiana BERI-BERI – u dzieci karmionych piersią: objawy mokrej postaci choroby + zaburzenia trawienia, czasami wskutek uszkodzenia mózgu BERI-BERI może powodować zaburzenia psychiczne. Nieleczona prowadzi do śmierci.
PRZYCZYNY
- pewność uzyskano w XX wieku
- wcześniej przypisywano ja różnorodnym czynnikom środowiskowym , zarazkom , zatruciom
- brak (niedobór) Tiaminy
- rola w met. Pokarmów
- zamiana węglowodanów na E
- uczestniczy w metabol. aminokwasów
Występowanie:
- drożdże
- produkty pełnoziarniste
- odmiany roślin strączkowych
- wątróbka
- nerki
- ostrygi
- wieprzowina
- warzywa zielone
- bardzo często niedobór Tiaminy towarzyszy brak innych witamin (stąd różne objawy)
- zazwyczaj wit. gr. B (np. ryboflawiny)
OSOBY ZAGROŻONE:
- kobiety ciężarne
- dzieci karmione piersią
- chore na nerki (poddawane dializom)
- karmieni dożylnie
- ludzie odżywiający się produktami z niedostateczną ilością tiaminy
- alkoholicy (ograniczona zdolność do wchłaniania tiaminy)
HISTORIA choroby Beri-Beri:
kiedyś chorowali:
– w szpitalach dla umysłowo chorych
– w więzieniach
– na statkach ( w XIX w. w wielu cz. świata [ płn. Atlantyckie floty rybackie i marynarka wojenna Brazylii)
– w XVII i XIX w. w Brazylii : robotnicy i niewolnicy- żywili się suszonym mięsem
– populacje, których głównym składnikiem pożywienia był ryż (Azjaci)
=łuszczenie nasion powodowało wyeliminowanie tiaminy , która zawarta jest w zewnętrznych łuskach ziaren ( mechaniczne łuszczarnia usuwała niemal wszystkie otręby)
= spożywanie pokarmu zawierającego dużą ilość tiaminazy (enzym który rozkłada tiaminę)
=długie płukanie ziaren lub gotowanie w dużej ilości wody
– początkowo uważano, że jest zaraźliwa i jest związana z różnymi czynnikami np. bliskość zb. Wodnych, wilgoć (dopóki nie zaczęła przesuwać się w głąb lądu)
– z obszarów miejskich do wiejskich (gdy we wsiach zaczęto budowę młynów)
– chowali ludzie z różnych gr. Społ.
– Lata 80. XIX w. lekarz F.S. van Leent analizował różnice w odżywianiu pomiędzy Azjatami a Europejczykami-> zauważył związek między chorobą a pożywieniem-> zmienił racje żywnościowe-> choroba ustąpiła
– Kane HIRO Ta Kaki -japoński lekarz marynarki wojennej zauważył, że marynarze japońscy chorują częściej od innych- w 1882 roku badanie wykazało, że jest to spowodowane wyżywieniem
=nalegał na zmiany w wyżywieniu marynarzy 9 rząd się nie zgodził z powodu powodów finansowych-> dokonano zmian-> ograniczono zachorowalność
– Azjatyccy badacze skierowali swoją uwagę na ryż
– W 1886 roku na Jawę przybył Eijkman (miał odnaleźć bakterię powodującą chorobę), zaobserwował u kurcząt karmionych polerowanym ziarnem objawy podobne do Beri beri
– W 1900 zaczyna podawać otręby ryżowe jako ‘antidotum’ (nie iwerzono w jego teorie, że przyczyną choroby jest niedobór skł. Odżywczych)
– Lekarz amerykański Vedder prowadził badanie nad beri- beri u tzw. skautów filipińskich-> zauważył zw. Choroby z wyżywieniem -> leczył ekstraktem z ryżowych otrąb
– Razem z Williamsem (chemikiem) próbował ustalić zawarty w nich składnik
– Kazimierz Funk wprowadził pojęcie witaminy i stworzył teorie chorób niedoborowych ( wg polskich podr. to no odkrył tiaminę, wg zagranicznych w 1933 to Williams ją wyodrębnił)
– Władze zleciły wzbogacanie żywności witaminami
– W wyniku rozwoju gosp. państw azjatyckich po II wojnie wybuchła epidemia(budowano dużo młynów mechanicznych i nie dodawano witamin do pożywienia)
BERI-BERI
· Kiedyś śmiertelna (uśmierciła mln. Ludzi)
· Dziś w większości przypadków uleczalna
· Zwana KAKKE lub ASHIKE (w niektórych rejonach Azji)
· W Chinach i Japonii znana od starożytności
· Wzmianka -> jedno z najstarszych w historii dzieło poświęcone medycynie ( dzieło chińskiego autora sprzed 4000 lat)
· Europejczycy zetknęli się z nią w epoce wielkich odkryć geograficznych (Azja Wschodnia)
· Doniesienia o chorobie: pochodzą od Hiszpanów na Filipinach i Holendrów w Indiach Wschodnich
· Pierwszy opis choroby wydrukowano w 1654 roku
· Spierano się o pochodzenie słowa BERI-BERI: z syngalskiego ( NIEMOC, SŁABOŚĆ) lub z malajskiego ( OWCA [ charakterystyczny chód])
OBJAWY
Ø Zróżnicowane
Ø Uszkodzenia nerwów ( zaburzenia czucia)
Ø W zaawansowanym przypadku paraliż
Ø Zniechęcenie, apatia
Ø Kołatanie serca
Ø Niskie ciśnienie krwi
Ø Obrzęk twarzy i kończyn
RÓŻNE POSTACIE ( bo różne objawy):
- postać sucha
– atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zaburzenia kontroli funkcji motorycznej – prowadzi do paraliżu)
- mokra
– zaburzenia pracy serca
– obrzęk
– gorączka
- niemowlęca odmiana BERI-BERI
– u dzieci karmionych piersią: objawy mokrej postaci choroby + zaburzenia trawienia
· czasami wskutek uszkodzenia mózgu BERI-BERI może powodować zaburzenia psychiczne
· nieleczona prowadzi do śmierci
PRZYCZYNY:
§ pewność uzyskano w XX wieku
§ wcześniej przypisywano ja różnorodnym czynnikom środowiskowym , zarazkom , zatruciom
§ brak (niedobór) Tiaminy
Tiamina:
– rola w met. Pokarmów
– zamiana węglowodanów na E
– uczestniczy w metabol. aminokwasów
Występowanie:
– drożdże
– produkty pełnoziarniste
– odmiany roślin strączkowych
– wątróbka
– nerki
– ostrygi
– wieprzowina
– warzywa zielone
- bardzo często niedobór Tiaminy towarzyszy brak innych witamin (stąd różne objawy)
- zazwyczaj wit. gr. B (np. ryboflawiny)
OSOBY ZAGROŻONE:
q kobiety ciężarne
q dzieci karmione piersią
q chore na nerki (poddawane dializom)
q karmieni dożylnie
q ludzie odżywiający się produktami z niedostateczną ilością tiaminy
q alkoholicy (ograniczona zdolność do wchłaniania tiaminy)
HISTORIA:
N kiedyś chorowali:
– w szpitalach dla umysłowo chorych
– w więzieniach
– na statkach ( w XIX w. w wielu cz. świata [ płn. Atlantyckie floty rybackie i marynarka wojenna Brazylii)
– w XVII i XIX w. w Brazylii : robotnicy i niewolnicy- żywili się suszonym mięsem
– populacje, których głównym składnikiem pożywienia był ryż (Azjaci)
=łuszczenie nasion powodowało wyeliminowanie tiaminy , która zawarta jest w zewnętrznych łuskach ziaren ( mechaniczne łuszczarnia usuwała niemal wszystkie otręby)
= spożywanie pokarmu zawierającego dużą ilość tiaminazy (enzym który rozkłada tiaminę)
=długie płukanie ziaren lub gotowanie w dużej ilości wody
– początkowo uważano, że jest zaraźliwa i jest związana z różnymi czynnikami
np. bliskość zb. Wodnych, wilgoć (dopóki nie zaczęła przesuwać się w głąb lądu)
– z obszarów miejskich do wiejskich (gdy we wsiach zaczęto budowę młynów)
– chowali ludzie z różnych gr. Społ.
– Lata 80. XIX w. lekarz F.S. van Leent analizował różnice w odżywianiu pomiędzy Azjatami a Europejczykami-> zauważył związek między chorobą a pożywieniem-> zmienił racje żywnościowe-> choroba ustąpiła
– Kane HIRO Ta Kaki -japoński lekarz marynarki wojennej zauważył, że marynarze japońscy chorują częściej od innych- w 1882 roku badanie wykazało, że jest to spowodowane wyżywieniem
=nalegał na zmiany w wyżywieniu marynarzy 9 rząd się nie zgodził z powodu powodów finansowych-> dokonano zmian-> ograniczono zachorowalność
– Azjatyccy badacze skierowali swoją uwagę na ryż
– W 1886 roku na Jawę przybył Eijkman (miał odnaleźć bakterię powodującą chorobę), zaobserwował u kurcząt karmionych polerowanym ziarnem objawy podobne do Beri beri
– W 1900 zaczyna podawać otręby ryżowe jako ‘antidotum’ (nie iwerzono w jego teorie, że przyczyną choroby jest niedobór skł. Odżywczych)
– Lekarz amerykański Vedder prowadził badanie nad beri- beri u tzw. Skatów filipińskich-> zauważył zw. Cho9rby z wyżywieniem -> leczył ekstraktem z ryżowych otrąb
– Razem z Williamsem (chemikiem) próbował ustalić zawarty w nich składnik
– Kazimierz Funk wprowadził pojęcie witaminy i stworzył teorie chorób niedoborowych ( wg polskich podr. to no odkrył tiaminę, wg zagranicznych w 1933 to Williams ją wyodrębnił)
– Władze zleciły wzbogacanie żywności witaminami
– W wyniku rozwoju gosp. państw azjatyckich po II wojnie wybuchła epidemia(budowano dużo młynów mechanicznych i nie dodawano witamin do pożywienia)
Czy choroba bari-beri może współcześnie występować w Polsce? Czy chorobę można, pośpiesznie diagnozując, kierując się wyłączne demielinizacją w mózgu pomylić ze stwardnieniem rozsianym?
Czy tak trudno udowodnić kto odkrył witaminę B1- Funk w 1912 czy Williams w 1933 ?