Jesień, a także wczesna wiosna to zwykle okres zwiększonej zachorowalności. Dokuczają nam wówczas dolegliwości, które zwykle przypisujemy grypie, chorobie wirusowej dróg oddechowych. Jej charakterystyczne objawy są podobne do symptomów przeziębienia, anginy i zapalenia płuc, warto zatem bliżej poznać nie tylko podobieństwa między tymi chorobami, ale także dzielące je różnice. Równie istotny jest również wybór skutecznych metod zapobiegania grypie oraz bezpiecznych sposobów na złagodzenie objawów choroby.
Jak rozpoznać grypę?
Przy pierwszych atakach kaszlu, kataru i dreszczy myślimy zwykle o grypie. Diagnoza ta może być trafna, jeśli zauważymy u siebie nagłe i gwałtownie nasilające się dreszcze, bóle głowy, silne osłabienie i wzrost temperatury ciała powyżej 38 stopni Celsjusza. Inne objawy, takie jak bóle mięśni, katar i suchy kaszel, mogą jednak towarzyszyć innym chorobom, na przykład przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc, anginie, a nawet sepsie.
I tak w przypadku trwającego zwykle kilka dni przeziębienia, u chorego nie występuje zbyt wysoka gorączka lub nie ma jej wcale, za to katar jest znacznie bardziej dokuczliwy, niż w przypadku grypy.
Stosunkowo łatwo jest pomylić grypę z anginą, ponieważ w obu przypadkach występuje ból gardła, wysoka gorączka, bóle mięśni oraz ogólne uczucie rozbicia. Wystarczy jednak sięgnąć po lusterko i zajrzeć do gardła, aby dostrzec różnicę. W przypadku anginy mamy do czynienia nie tylko z silnym bólem migdałków, ale także z pojawieniem się na nich białego nalotu.
Ataki suchego kaszlu towarzyszą zarówno grypie, jak i początkom zapalenia płuc, jednak wśród grypowych objawów nie ma uczucia duszności i wyraźnego ucisku w klatce piersiowej.
Podobieństwem odznaczają się także objawy grypy i zapalenia oskrzeli. Te dwie choroby różni od siebie właściwie tylko jeden objaw – kaszel przy grypie jest suchy, a przy zapaleniu oskrzeli mokry.
Objawy grypy pojawiają się nagle. Szybko podnosi się ciepłota ciała, czemu towarzyszą dreszcze. Z czasem temperatura powoli spada, a chory zaczyna się obficie pocić. To dobry znak, wskazujący na efektywną pracę organizmu walczącego z wirusem. Uciążliwe w tej chorobie ataki suchego kaszlu, bóle głowy, światłowstręt, a także bóle mięśniowe i kostno-stawowe, można jednak skutecznie złagodzić i to powszechnie dostępnymi środkami.
Jak zapobiegać grypie?
Infekcji grypowej można uniknąć, jeśli w porę zadba się o układ odpornościowy. Naturalne sposoby na grypę dotyczą także profilaktyki. Przez cały rok można efektywnie wzmacniać układ immunologiczny zapewniając organizmowi odpowiednią dawkę wypoczynku, codziennej higieny oraz aktywnego wysiłku fizycznego. Równie ważna jest troska o zdrowie psychiczne, ponieważ
w wyniku stresu słabnie mechanizm obronny naszego organizmu. Z tej właśnie przyczyny sport, aktywności takie jak na przykład joga, są skuteczną bronią przeciwko chorobie.
W sezonie grypowym zaleca się zwiększenie dawki przyjmowanej witaminy C, najlepiej poprzez zbilansowaną dietę. W codziennym menu powinny się znaleźć przede wszystkim pomidory, brokuły, pomarańcze oraz inne świeże i mrożone owoce i warzywa.
Dobrym sposobem zabezpieczenia się przed chorobą jest dieta bogata w cynk, ponieważ pierwiastek ten wzmacnia układ odpornościowy. Łatwo go dostarczyć organizmowi wybierając dania z drobiu, czerwonego mięsa oraz owoców morza, a także uwzględniając w diecie kiełki pszenicy.
Dania z ryb morskich są źródłem cennych kwasów omega-3, które są kolejnym strażnikiem prawidłowo funkcjonującego układu immunologicznego.
Funkcję osłonową zapewni picie dużej ilości wody – minimum dwóch litrów dziennie.
Rozwojowi wirusa grypy służą duże wahania temperatury, a zatem dobrym pomysłem jest nakładanie ubrań warstwami, co umożliwia łatwą i szybką regulację temperatury ciała.
Jak łagodzić skutki grypy?
Grypę leczy się głównie objawowo. Za pomocą naturalnych sposobów można skutecznie poradzić sobie z typowymi dla niej dolegliwościami. Istotne jest to, aby podjąć odpowiednie kroki
w pierwszym lub w drugim dniu wystąpienia objawów. Walkę z grypą zaczyna się od mobilizacji własnego organizmu, a sprzyja temu długi sen oraz przyjmowanie dużej ilości płynów. Istnieje ponadto popularne i trafne powiedzenie, że grypę należy przede wszystkim „wyleżeć”.
Organizm człowieka podejmuje walkę z wirusem podnosząc temperaturę ciała i hamując w ten sposób namnażanie się wirusa. Kąpiel w wodzie podgrzanej do około 37 stopni Celsjusza może wywołać ten sam skutek, powinna jednak trwać krótko. Zaatakowanym drogom oddechowym dobrze posłuży wlanie do wody kilku kropel olejku eterycznego, na przykład eukaliptusowego, sosnowego lub jodłowego. Dobrze sprawdzą się tutaj także olejki lub napary z rozmarynu, tymianku, kwiatu lipy, czarnego bzu, cynamonu i goździków. W przypadku dużego osłabienia, uniemożliwiającego kąpiel, skuteczne jest moczenie nóg w miednicy z wodą, o temperaturze od 37 do 42 stopni Celsjusza.
Natychmiast po kąpieli należy wrócić do łóżka i wypić napój rozgrzewający, na przykład wywar z lipy, imbiru lub malin, z dodatkiem cytryny i miodu. Bogactwo świata ziół jest od dawna wykorzystywane do leczenia różnego rodzaju infekcji. Działaniem przeciwbakteryjnym odznaczają się przecież pączki topoli, kora wierzby i sok z jeżyn. Wzmocnienie organizmu zapewniają: sok z aloesu, sok z brzozy, kwiat nagietka, owoce dzikiej róży i kłącza tataraku. Działaniem bakteriobójczym wyróżniają się: sok z aloesu, liście babki lancetowatej, kwiat dziewanny, liście jeżyny, łodygi macierzanki, liście mięty, kwiat nagietka, kwiat rumianku, pęczki i pędy sosny, liście szałwii oraz cebula i czosnek.
W przypadku infekcji niekorzystne jest w równej mierze przechłodzenie, jak i przegrzanie organizmu. Najlepiej zatem przebywać w pomieszczeniach, w których temperatura oscyluje w okolicach 20 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt wysokiej temperatury ciała – przekraczającej 38,5 stopni Celsjusza – można posiłkować się kąpielami w chłodnej wodzie i zimnymi okładami.
Dokuczliwy ból gardła można złagodzić dzięki płukankom z dodatkiem soli, sody oczyszczonej
i szałwii, a także syropów domowej roboty wykonanych z cukru, startej cebuli, rozdrobionego czosnku lub cytryny. Na zmienioną śluzówkę wnętrza nosa dobrze działają inhalacje wykonane przy użyciu soli morskiej lub bocheńskiej, a także napary ziołowe sporządzone na przykład
z rumianku. Priorytetem jest zapewnienie zaatakowanym drogom oddechowym odpowiedniego nawilżenia, więc warto zaopatrzyć się w nawilżacz powietrza lub mokre ręczniki, które należy rozłożyć na gorącym kaloryferze.
Skuteczna w leczeniu grypy jest także odpowiednia dieta. W czasie choroby organizm koncentruje się początkowo na walce z infekcją, więc apetyt chorego słabnie. Nie jest to objawem niepokojącym, więc zmuszanie do jedzenia nie ma większego sensu. Posiłki powinny być natomiast lekkostrawne i obojętne w smaku, zaleca się zatem ograniczenie przypraw, i cukru. Potrawy nie powinny być również zbyt gorące, ponieważ podrażnione śluzówki stają się bardzo podatne na penetrację wirusa.
Wrogiem wirusa grypy jest higiena, więc pomieszczenie w którym leży chory należy wietrzyć,
a pościel zmieniać. Grypa trwa dłużej niż zwykłe przeziębienie, więc nie zaleca się przerwania leczenia w momencie zauważenia poprawy samopoczucia. Kontynuacja terapii pozwoli choremu na odzyskanie pełni sił i zdrowia bez ryzyka groźnych powikłań i nawrotu choroby.
Polecamy sprawdzić również inne domowe sposoby na grypę.
Skomentuj jako pierwszy!