Budowa trzustki
- głowa, trzon, ogon
- w przestrzeni zaotrzewnowej
- 12-20 cm x 4-5 cm x 2-3 cm (grubość)
- waga 70-100 gram
- budowa zrazikowa
- kom. pęcherzykowe produkują enzymy soku trzustkowego
2.Funkcja zewnątrzwydzielnicza – regulacja na drodze nerwowej ( nerw błędny X ) i hormonalnej
+ sekretyna, cholecystokinina = pankreozynina, gastryna , VIP, GRP (hormon uwalniający gastrynę, hymodeina, somatostatyna ( w małym stopniu)
-polipeptyd trzustkowy (PP), somatostatyna
Sekretyna – uwalniana z błony śluzowej jelita czczego i dwunastnicy w wyniku obniżenia pH przez kwaśną treśc zoładka, pobudza kom. kanalików wyprowadzających do wydzielania soków ( bogatych w wodę i wodorowęglany, elektrolity), hamuje wydzielanie soku żołądkowego i gastryny, stymuluje wydzielanie wodorowęglanów.
Cholecystokinina(CCK) – uwalniana z bł. Śluzowej jelita czczego i dwunasnicy wskutek kontaktu pokarmu ze śluzówką dwunastnicy, działa bezpośrednio na kom. pecherzykowe- wydzielanie soku trzustkowego bogatego w enzymy. Powoduje obkurczanie pęcherzyka zółciowego i rozkurcz zwieracza banki wątrobowo- trzustkowej, hamuje wydzielanie soku żołądkoweg, zwalnie motorykę żoładka, wzmaga wydzielanie glukagonu
Gastryna – wytwarzana w części przedodźwiernikowej żołądka pod wpływem bodźca pokarmowego, pobudza komórki okładzinowe do produkcji HCl i pepsyny. Za pośrednictwem n.X wpływa na wydzielanie enzymów trzustkowych. Wzmaga wydzielanie insuliny i pobudza wydzielanie żółci.
Sok trzustkowy – obj. zależy od spożycia pokarmu = 1 – 2,5 l na dobę, pH 8 – 8,3 – zobojętnia kwaśną treśc pokarmową, dezaktywuje pepsynę, osmolarność zbliżona do krwi. Skład: woda, elektrolity ( K+, Na+ = stęzenie stałe niezalezne od obj.; Ca 2+, Mg2+, Cl- = stęzenie maleje gdy rośnie obj. soku; HCO3- = stęzenie wzrasta proporcjonalnie do ilości wydzielanego soku), proste związki organiczne i enzymy trzustkowe.
Enzymy trzustkowe:
- proteolityczne- produkowane w formie zymogenu – ochrona przed samostrawieniem, np. trypsynogen, chymotrypsynogen, proelastaza, prokarboksypeptydaza A i B; aktywacja w dwunastnicy (enterokinaza i aktywna trypsyna – autokataliza)
- glikolityczne – alfa-amylaza produkowana w formie aktywnej
- lipolityczne – lipaza , do aktywności wymaga kolipazy i kw. żółciowych, fosfolipaza A1 i A2, DNAza, RNAza,
3. Wydzielanie wewnętrzne
Odpowiednie komórki endokrynne tworzą wyspy Langerhansa, rozsiane w miązszu trzustki (ok. 1% masy trzustki). Należa do serii APUD – czyli dostają się bezpośrednio do krwiobiegu.
Wyróżniamy :
- komórki A – glukagon
- B – insulina
- D – somatostatyna
- PP – polipeptyd trzustkowy
Wytwarza też neuropeptydy:
VIP, GRP, enkefalina 1
Insulina – czynnik hipoglikemizujący, prod. w postaci prohormonu aktywowanego przez odcięcie 33 aminokwasów C-końca
- aktywuje transport Glu do komórek insulinozależnych ( kom. mm, hepatocyty, tk. tł.)
- nasilenie glikogenezy
- nasila synteze makrocząsteczek ( białek, lipidów) -zmniejsza steżenie zastępczych substratów glikolitycznych
- hamuje glikogenolizę, lipolize, ketogenezę
- podlega regulacji hormonalnej i nerwowej: glukagon – pobudza, somatostatyna i adrenalina – hamują
Glukagon – działa hiperglikemizująco, antagonistycznie do insuliny
- stymuluje glikogenolizę i glukoneogenezę w hepatocytach
- działa lipolitycznie
- ujemne sprzezenie zwrotne z Glu
Hormon wzrostu (GH)
- hiperglikemizujacy
- stymuluje go hipoglikemia i wzrost stęzenia kw. tłuszczowych ( glukogennych)
Aminy katecholowe
- stymulują glukoneogeneze w wątrobie
- działa lipolitycznie
Glikokortykosteroidy
- hamuje glikolizę
- stymuluje glukonenogeneze z aminokwasów ( zwłaszcza w wątrobie)
Somatostatyna
- hamuje sekrecję insuliny i glukagonu
Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń czynności zewnątrzwydzielniczych trzustki.
Trudna bo:
- niedostępność narządu
- podobieństwo objawów klinicznych i diagnostyki do chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego i dwunastnicy
- olbrzymie rezerwy czynnościowe trzustki
Najczulsze testy dają wynik dodatni gdy ponad 70% uszkodzonych komórek, testy mniej czułe nie dają wyniku nawet gdy tylko 10 – 15% komórek działa
Schemat postępowania:
- Wywiad – choroby woreczka zółciowego, nadużywanie alkoholu
- Badanie fizykalne
- biegunki
- chudnięcie
- nagłe żółtaczki
- bardzo silne bóle
- Diagnostyka laboratoryjna:
a) ocena aktywności enzymów trzustkowych w surowicy, moczu i kale
Oceniamy aktywnośc amylazy, lipazy, trypsyny i chymotrypsyny. Jeśli występuje żółtaczka to tez enzymy cholestazy ( ALAT, AspAT, GGT, 5’-nukleotydaza, fosfataza alkaliczna
b) testy czynnościowe narządu
A – bezpośrednie ( rzadko bo inwazyjne):
- próba sekretynowo-pankreozyninowa
- próba sekretynowa
- test Lundha
B – pośrednie
- test NBT-PABA – mniej inwazyjny, nieobciążający dla pacjenta, zwł. dzieci
C – badanie obrazujące
- TK
- Scyntygrafia
Amylaza (endoamylaza, diastaza) :
- hydrolizuje wiązanie 1,4 glikozydowe w sacharydach
- metaloenzym (wymaga Ca2+)
- mała masa czasteczkowa
- przechodzi do moczu ( jedyny enzym osocza fizjologicznie wyst. w moczu)
- nie jest narządowo specyficzna: izoenzymy P (trzustkowy) i S (śliniankowy), oznaczamy ilościowo i rozróżniamy elektroforetycznie, izoelektroogniskowo i chromatograficznie
- w niewielkich ilościach w mięśniach, płucach, jajnikach, podskórnej tk. tł.
- Powyżej 200 metod enzymatycznych, wartości zaleza od metody i zakresów referencyjnych
- Oznaczenia:
- w surowicy krwi (pobrane na skrzep)
- w osoczu heparynizowanym
- w moczu ( główne znaczenie w ozt i pzt); w ozt (ostre zapalenie trzustki) osiaga wyższy poziom i dłużej się utrzymuje (7-10 dni) max. wyrzut po 1 dobie.
- w surowicy przy ozt izoenzym P podnosi się między 2 a 4 godziną po ataku bólu, max. wyrzut po 12 godzinach, podwyższony poziom utrzymuje się 3-4 dni ( 80-90% pacjentów ma wzrost stęzenia, reszta nie, zwłaszcza gdy mają hiperlipidemię).Im większy wzrost poziomu izoenzymu tym większe prwdopodobieństwo wystąpienia ozt. Wzrost nawet 20x normalny poziom.
- Przy pzt ( przewlekłe zapalenie trzustki) występuja naprzemienne zaostrzenia i normalizacje poziomu, wzrost poziomu amylazy w okresach zaostrzenia
Lipaza
- stężenie w trzustce ok. 100x większe niż w innych tkankach
- hydrolizuje TAG na glicerol i kw. tłuszczowe
- niewielka glikoproteina
- różne metody oznaczania:
Oznaczenia:
- w surowicy pobranej na skrzep
- w płynie otrzewnowym
- w wysięku opłucnowym
- w treści dwunastniczej
wzrost poziomu występuje w :
- ozt (nawet 50x norma), rośnie zazwyczaj między 4 a 8 h, max wyrzut 12-24 h, podwyższony poziom utrzymywany 3 – 7 dni, normalizacja 8 – 14 dnia
- w nowotworze trzustki
- w chorobach z objawem „ostrego brzucha”
- niewydolność nerek ( rzadziej)
Skomentuj jako pierwszy!