Miażdżyca — to przewlekły proces chorobowy, w którym dochodzi do pogrubienia ściany naczyniowej i utraty jej elastyczności. Proces miażdżycowy rozpoczyna się niemal od urodzenia i postępuje przez całe życie. Przez wiele lat sądzono, iż rozwój miażdżycy związany jest ze starzeniem się organizmu i wynikającą z tego degeneracją ściany naczyń. Obecnie wiadomo jednak, że zmiany miażdżycowe są efektem długotrwałego procesu zapalnego i immunologicznego pojawiającego się w ścianie naczyń w odpowiedzi, na takie czynniki jak: siły ścinające (shear stress) uszkadzające komórki śródbłonka, niedotlenienie, wolne rodniki tlenowe, zmodyfikowane lipoproteiny o małej gęstości (low density lipoprotein, LDL).
Nowoczesne ujęcie patogenetyczne miażdżycy na pierwszym miejscu stawia proces zapalny, który rozwija się w odpowiedzi na różne czynniki stymulujące i prowadzi do uszkodzenia ściany naczynia. Proces zapalny stanowi także kluczowy element pęknięcia i rozpadu blaszki miażdżycowej, co prowadzi do pojawienia się ostrych objawów, takich jak np. zawał mięśnia sercowego czy udar niedokrwienny mózgu.
Kliniczna manifestacja miażdżycy zawiera w sobie, takie jednostki chorobowe jak: choroba naczyń wieńcowych (ang. coronary artery disease — CAD), udar niedokrwienny mózgu, tętniaki aorty brzusznej oraz chorobę naczyń obwodowych. Najczęstszą przyczyną zgonów, pogorszenia jakości życia i inwalidztwa jest choroba naczyń wieńcowych (z zawałem mięśnia sercowego i nagłym zgonem włącznie) oraz udar mózgu. Nowe spojrzenie na miażdżycę jako chorobę, w której dominującym zjawiskiem dotyczącym zarówno jej genezy, progresji i klinicznej manifestacji jest proces zapalny otworzyła szerokie pole do badań naczyniowych. Co więcej, poza tradycyjnymi, dobrze znanymi czynnikami ryzyka miażdżycy jak otyłość, siedzący tryb życia, zaburzenia lipidowe, cukrzyca czy palenie tytoniu, bierze się obecnie pod uwagę nowe i mogące być potencjalnie celem nowoczesnego leczenia czynniki, takie jak: podwyższone stężenie homocysteiny we krwi (aminokwasu powstającego z pochodzącej z pożywienia metioniny) oraz czynniki o charakterze infekcyjnym.
Etapy aterogenezy
U podstaw rozwoju blaszki miażdżycowej leży zainicjowana przez różne czynniki dysfunkcja śródbłonka naczyń (warstwy komórek wyścielających naczynia krwionośne). Do czynników tych należą: siły ścinające (nacisku) wywierane przez prąd krwi na ścianę naczyniową działające w miejscach rozdwojenia lub zwiększonej krzywizny naczyń, krążące monocyty, zwiększona ilość lipoprotein, zwłaszcza lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), towarzyszących hipercholesterolemii, produkty zaawansowanej glikacji obecne u chorych na cukrzycę, czynniki chemiczne uwalniające się w czasie palenia tytoniu, krążące aminy (angiotensyna II, adrenalina, noradrenalina) i być może czynniki infekcyjne. Zaburzenie prawidłowej funkcji śródbłonka wyraża się zwiększoną przepuszczalnością błony plazmatycznej, zmniejszoną syntezą i uwalnianiem tlenku azotu (NO, związku rozszerzającego naczynia), wzmożoną ekspresją czynników odpowiedzialnych za przywoływanie komórek zapalnych i wzrostem syntezy białek zwanych adhezynami.
Do najwcześniejszych zmian, obserwowanych wkrótce po rozpoczęciu proaterogennej diety, należy kumulacja cząsteczek LDL-cholesterolu w ścianie naczynia. Związki te łatwo ulegają utlenianiu, a powstające w tej reakcji oksydowane LDL (oksy-LDL) nasilają przyleganie płynących z prądem krwi monocytów do komórek śródbłonka i wywierają bezpośredni wpływ toksyczny na komórki śródbłonka i mięśni gładkich naczyń.
W drugiej fazie rozwoju blaszki miażdżycowej dochodzi do nasilonego przylegania krążących komórek zapalnych (monocytów, limfocytów T) do ściany naczynia, co jest związane ze zwiększonym wydzielaniem przez nieprawidłowy śródbłonek białek zwanych adhezynami, do których należą: selektyny E i P międzykomórkowa adhezyna-1 (ICAM-1) oraz adhezyna komórek naczyń-1 (VCAM-1). Po przyczepieniu się do powierzchni śródbłonka komórki zapalne migrują do przestrzeni podśródbłonkowej, zwabiane tutaj przez białko chemotaktyczne dla monocytów (monocyte chemoattractant protein-1, MCP-1). Kolejno, masywna migracja monocytów do ściany naczynia przyczynia się do rozwoju miejscowego procesu zapalnego, a same monocyty zwiększając syntezę receptorów dla zmodyfikowanych cząsteczek LDL (oksy-LDL) oraz pod stymulującym ich namnażanie wpływem MCP-1 ulegają przekształceniu w obładowane lipidami makrofagi (komórki piankowate). Limfocyty T, które również wnikają w ścianę naczynia także przyczyniają się do nasilenia reakcji zapalnej uwalniając interferony. Makrofagi, komórki śródbłonka i limfocyty T stają się źródłem sekrecji czynnika martwicy nowotworów a (TNFa), który wspólnie z interferonem i interleukiną-1 stymuluje uwalnianie, przez komórki mięśni gładkich naczyń kolejnej cytokiny, interleukiny-6 (IL-6). IL-6 jest z kolei najbardziej znanym czynnikiem nasilającym wątrobową syntezę białka C-reaktywnego (CRP), białka, którego wysokie stężenie korekcje ze zwiększoną śmiertelnością osób z chorobą niedokrwienną serca. Komórki mięśni gładkich naczyń produkują włókna kolagenowe, które są odpowiedzialne za utrzymywanie w całości pokrytej włóknikiem blaszki miażdżycowej.
Synteza i rozpad włókien kolagenowych stanowi dynamiczny proces kontrolowany, z jednej strony przez czynniki zaangażowane w proces zapalny (interferony, metaloproteinazy), które hamują proces wytwarzania oraz stymulują rozpad kolagenu, z drugiej zaś czynnik wzrostowy pochodzenia płytkowego (PDGF), który stymuluje syntezę włókien kolagenowych. Przewaga sił o charakterze zapalnym prowadzi do rozpadu płytki miażdżycowej i uwolnienia czynników prozakrzepowych, co bywa bezpośrednią przyczyną zamknięcia światła naczynia i np. zawału mięśnia sercowego.
Ostatnia faza rozwoju blaszki miażdżycowej związana jest z jej ewolucją od stabilnej blaszki miażdżycowej do ostrego zamknięcia światła naczynia. Z rozwojem blaszki miażdżycowej związane jest zjawisko zwiększonego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego. Z jednej strony zmniejszenie procesów fibrynolizy, czyli rozpuszczania skrzepu (m.in. poprzez wzrost syntezy czynników hamujących fibrynolizę), z drugiej zaś aktywacja układu krzepnięcia związana z wysoką zawartością czynników prozakrzepowych w blaszce miażdżycowej (włókna kolagenowe, bogatolipidowy rdzeń) składają się na zaburzenia układu krzepnięcia biorące udział w aterogenezie.
Czynniki miażdżycy
Znanych jest obecnie ponad 200 czynników, które zwiększają zagrożenie rozwojem miażdżycy naczyń. Do głównych wyłonionych na podstawie wieloletnich i wieloośrodkowych badań, należą:
- czynniki ryzyka podlegające modyfikacji, tzn. takie, które można kontrolować, leczyć lub im zapobiegać: zaburzenia gospodarki lipidowej, wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, wzrost stężenia cholesterolu frakcji LDL, obniżenie stężenia cholesterolu frakcji HDL, wzrost stężenie triglicerydów i wolnych kwasów tłuszczowych; otyłość; cukrzyca typu 2 nieprawidłowa tolerancja glukozy; nadciśnienie tętnicze; palenie tytoniu; brak aktywności fizycznej;
- czynniki ryzyka niepodlegające modyfikacji, tzn. takie, na które nie mamy wpływu: wiek; płeć; rasa; choroby występujące w rodzinie (np. dodatni wywiad rodzinny w kierunku przedwczesnej choroby niedokrwiennej serca); przebyty zawał lub udar mózgu;
- inne czynniki ryzyka miażdżycy: obniżone stężenie cholesterolu frakcji HDL; podwyższone stężenie homocysteiny; czynnik infekcyjny; czynniki psychologiczne.
Wszystkie czynniki ryzyka, niezależnie od siły ich związku z rozwojem miażdżycy, działają uszkadzająco na największy endokrynny narząd organizmu, jakim jest śródbłonek naczyń. W prawidłowych warunkach śródbłonek reguluje napięcie mięśni gładkich naczyń, głównie powodując ich rozkurcz. Substancją służącą temu celowi jest powstający w komórkach śródbłonka z L-argininy pod wpływem syntazy tlenku azotu śródbłonkowy czynnik rozszerzający naczynia (ang. endothelium-derived relaxing factor EDRF) czyli tlenek azotu (NO). Natomiast skurcz naczyń wywoływany jest przez powstające również w komórkach śródbłonka prostanoidy, takie jak tromboksan A2 i prostaglandyna H2. Śródbłonek jest również odpowiedzialny za hamowanie agregacji płytek, rozrostu mięśni gładkich, procesów krzepnięcia i przylegania leukocytów. Uszkodzenie (dysfunkcja) śródbłonka zaburza wszystkie te procesy, jak również sprzyja przenikaniu aterogennych lipoprotein do ściany naczynia.
Poziom cholesterolu frakcji LDL
- <200 mg% pożądany poziom – niskie ryzyko
- 200–239 mg% na granicy poziomu wysokiego — podwyższone ryzyko
- 240 mg% i powyżej wysoki poziom — ponad 2-krotnie większe ryzyko choroby wieńcowej niż w grupie osób z niskim poziomem cholesterolu
Poziom cholesterolu frakcji HDL
- <40 mg% niski poziom — wysokie ryzyko
- 40-59 mg% im wyższy poziom tym korzystniej
- 60 mg% i powyżej wysoki poziom — niskie ryzyko
Poziom triglicerydów
- <200 mg% pożądany poziom – niskie ryzyko
- 200–239 mg% na granicy poziomu wysokiego — podwyższone ryzyko
- 240 mg% i powyżej wysoki poziom — ponad 2-krotnie większe ryzyko choroby wieńcowej niż w grupie osób z niskim poziomem cholesterolu
Pożądany poziom cholesterolu frakcji LDL w zależności od czynników ryzyka (% docelowy poziom cholesterolu)
- <160 mg% Brak choroby wieńcowej, innych chorób naczyniowych, cukrzycy oraz brak lub obecność jednego czynnika ryzyka (np. palenie tytoniu).
- <130mg % Brak choroby wieńcowej, innych chorób naczyniowych, cukrzycy, ale obecność dwóch lub więcej czynników ryzyka.
- <100mg% Obecność choroby wieńcowej, innych chorób naczyniowych lub cukrzycy
Zalecenia dietetyczne
- Tłuszcze nasycone (pokarmy odzwierzęce): <7% całkowitej liczby kalorii.
- Tłuszcze wielonienasycone (oleje roślinne — słonecznikowy, sojowy, kukurydziany): <_ 10% całkowitej liczby kalorii.
- Tłuszcze jednonienasycone (oleje roślinne — oliwa z oliwek, olej rzepakowy): <_ 20% całkowitej liczby kalorii.
- Tłuszcze ogółem: 25-35% całkowitej liczby kalorii.
- Węglowodany: 50-60% całkowitej liczby kalorii, pochodzących w większości z węglowodanów złożonych (owoce).
- Błonnik: 20-30 g dziennie.
- Białko: około 15% całkowitej liczby kalorii.
- Cholesterol (pokarmy odzwierzęce): <200 mg dziennie. Całkowita liczba kalorii: zrównoważyć liczbę przyjmowanych kalorii i wydatek energetyczny w celu utrzymania pożądanej masy ciała. Wydatek energetyczny powinien obejmować umiarkowane aktywność fizyczną.
Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemia — wysoki poziom cholesterolu we krwi sprzyja rozwojowi procesu miażdżycowego. Szczególnie ważną rolę w aterogenezie odgrywają syntetyzowane w wątrobie lipoproteiny o małej gęstości, LDL (low density lipoprotein) oraz ich modyfikacja. W prawidłowych warunkach wzrost frakcji cholesterolu frakcji LDL wywołuje reakcję obronną organizmu polegającą na zmniejszeniu liczby receptorów dla LDL i zahamowania wewnątrzkomórkowej syntezy cholesterolu.
Nadmiar cholesterolu frakcji LDL powoduje, że zwalnia się jego eliminacja z organizmu, a sama lipoproteina ulega modyfikacji na drodze oksydacji (utleniania) przy udziale wolnych rodników i specyficznych enzymów, a u chorych na cukrzycę dodatkowo na drodze glikacji; powstające wówczas tzw. glikoksy-LDL są szczególnie silnym czynnikiem uszkadzającym śródbłonek. Pod wpływem zmodyfikowanych LDL dochodzi do rozwoju reakcji zapalnej i zapoczątkowania tworzenia się blaszki miażdżycowej. Natomiast podwyższone stężenie cholesterolu frakcji HDL wywiera korzystne działanie antyaterogenne.
Działanie kardioprotekcyjne cholesterolu frakcji HDL związane jest przede wszystkim z rolą, jaką odgrywa ta lipo-proteina w transporcie zwrotnym cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby. Liczne badania dowiodły, że obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz modyfikacja składu lipidów (dietą, lekami hipolipemizującymi) prowadząca do wzrostu stężenia cholesterolu frakcji HDL a obniżenia cholesterolu frakcji LDL i triglicerydów może zapobiec lub opóźnić wystąpienie choroby niedokrwiennej serca. Jeśli po 12 tygodniach od wprowadzenia zmian w trybie życia (modyfikacja diety, aktywność fizyczna) nie osiągnięto docelowego stężenia cholesterolu LDL w surowicy należy rozważyć leczenie farmakologiczne.
Skomentuj jako pierwszy!