Zatrucie pokarmowe , ostre schorzenie układu pokarmowego, wywołane spożyciem pokarmu zawierającego substancje występujące w niektórych organizmach roślinnych i zwierzęcych, chemiczne zanieczyszczenia produktów spożywczych lub drobnoustroje i ich toksyczne wydzieliny. (więcej…)
Posocznica
Posocznica, inaczej sepsa; ciężkie schorzenie cechujące się obecnością we krwi bakterii i ich toksyn. (więcej…)
Diagnostyka toksykologiczna
Zatrucia- powstają w wyniku zadziałania czynników chemicznych (jady, trucizny). Diagnostyka- rozpoznanie czynnika szkodliwego. (więcej…) Odwiedzający wpisali takie problemy:badania toksykologiczne krwi.
Serowacenie
Martwica serowata (caseificatio – tbc lymphonodi) , wariant martwicy rozpływnej do którego dochodzi w słabo unaczynionych tkankach wystawionych na działanie toksyn (tutaj woski Mycobacterium tuberculosis) przy równoczesnym unieczynnieniu proteolitycznych enzymów wewnątrzkomórkowych (w wypadku tbc także przez składniki prątków gruźlicy), co utrwala martwiczy materiał. (więcej…) Odwiedzający wpisali takie problemy:martwica serowata, serowacenie, masy serowate.