Dwunastnica jest to pierwsza cz. jelita cienkiego łącząca się z odźwiernikiem żołądka, w której rozpoczyna się wchłanianie substancji odżywczych. Jest najkrótszym odcinkiem jelita – osiąga 23-28 cm dł. Ma kształt podkowy, z cz. otwartą skierowaną ku górze i w lewo. Na podstawie budowy i funkcji d. dzieli się na 4 odcinki: górny, zstępujący, poziomy i wstępujący.
Gdy do górnego i najbardziej rozszerzonego odcinka(tzw. opuszki) dostaje się płynna mieszanina pokarmu i soku żołądkowego, uwalniane są hormony stymulujące wydzielanie pankreatyny z gruczołów trawiennych położonych w ścianie dwunastnicy, do których należą gruczoły dwunastnicze Brunnera (w błonie podśluzowej) i gruczoły jelitowe Liberkuhna (w błonie śluzowej). Do odcinka zstępującego uchodzą przewody wyprowadzające trzustki i przewód żółciowy wspólny, doprowadzające dwuwęglany (neutralizujące kwaśny sok żołądkowy), enzymy trzustkowe (potrzebne do dalszego trawienia) oraz sole żółciowe (emulgujące tłuszcz). W dwóch ostatnich odcinkach dwunastnicy odbywa się wchłanianie przez błonę śluzową substancji odżywczych (przede wszystkim żelaza i wapnia). Następnie pokarm przechodzi do kolejnej cz. jelita cienkiego – jelita czczego. W górnym odcinku dwunastnicy powstają często wrzody trawienne (wynika to z narażenia tego obszaru na kontakt z kwaśną treścią żołądkową).
Skomentuj jako pierwszy!