Insulina jest to hormon kontrolujący poziom cukru (glukozy) we krwi, produkowany przez komórki b wysp trzustkowych, wydzielany po zwiększeniu się stężenia glukozy we krwi, np. po posiłku.
Kiedy stężenie glukozy zmniejsza się, wydzielanie tego związku zostaje zahamowane, a wątroba dostarcza glukozy do krwi. Insulina ułatwia transport glukozy do komórek, gdzie cukier ten ulega utlenieniu, stając się źródłem energii dla organizmu. W tkance tłuszczowej hormon ten ułatwia magazynowanie glukozy i jej przemianę w kwasy tłuszczowe, spowalniając ich rozpad. W mięśniach przyspiesza pobieranie aminokwasów do syntezy nowych białek. W wątrobie pobudza glikolizę i hamuje glukoneogenezę. Działanie przeciwstawne do insuliny wykazują glukagon (inny hormon produkowany w trzustce), adrenalina (epinefryna) oraz hormon wzrostu (GH, STH). Niedostateczna produkcja insuliny powoduje chorobę z w. cukrzycą.
Skomentuj jako pierwszy!