Penicyliny, grupa antybiotyków, wytwarzanych przez pleśnie penicillium. Rozróżnia się penicyliny naturalne, uzyskiwane na drodze biosyntezy, oraz półsyntetyczne. Penicylina benzylowa (lub benzylpenicylina) – jeden z pierwszych i do dziś powszechnie stosowanych antybiotyków – jest produktem szczepu Penicillium notatum. Penicylina benzylowa i penicylina V(v-cylina) to jedyne naturalnie występujące penicyliny, które nadal wykorzystuje się w lecznictwie. Ze względu na małą stabilność w środowisku kwaśnym większość penicylin G ulega rozkładowi podczas przechodzenia przez żołądek. Cecha ta decyduje o podawaniu penicyliny G drogą wstrzyknięć domięśniowych, co ogranicza jej użyteczność. Niektóre z półsyntetycznych penicyliny są bardziej stabilne w środowisku kwaśnym i w związku z tym mogą być podawane doustnie. Wśród bakterii wrażliwych na penicylinę znajdują się bakterie wywołujące m.in. zakażenia gardła, zapalenie płuc, zapalenie rdzenia, zgorzel gazową, błonicę, kiłę oraz rzeżączkę.
Skomentuj jako pierwszy!