Pokrzywka, skórna reakcja alergiczna charakteryzująca się nagłym pojawieniem się szybko rosnących, płaskowyniosłych wykwitów – bąbli pokrzywkowych, ostro odgraniczonych od otoczenia, zwykle barwy różowej lub jasnoczerwonej. Bąble pokrzywkowe mogą mieć bardzo różną wielkość (od kilku milimetrów do kilku centymetrów). Intensywny świąd skóry występuje zwykle przed oraz w czasie pojawiania się bąbli, a jego natężenie maleje po uformowaniu się zmian. Do najczęstszych czynników etiologicznych ostrej pokrzywki zalicza się nadwrażliwość na określony rodzaj pokarmu, a do najbardziej uczulających alergenów – ryby, jaja, owoce jagodowe, owoce cytrusowe, orzechy oraz mleko i jego przetwory.
Pojawienie się pokrzywki może być także związane ze stosowaniem niektórych grup leków, np. penicylin, leków zawierających białka, leków ingerujących w metabolizm kwasu arachidonowego czy też wdychaniem wziewnych alergenów. Znacznie rzadziej pokrzywka pojawia się w odpowiedzi na działanie czynników fizycznych, takich jak zimno i gorąco, ukąszenia owadów lub mechaniczne uszkodzenie, jak również jako reakcja na choroby zakaźne i pasożytnicze.
Skomentuj jako pierwszy!