Próchnica, schorzenie wywoływane przez czynniki zewnątrzustrojowe, polegające na odwapnieniu i proteolitycznym rozpadzie tkanek twardych zęba (szkliwo, zębina). Próchnica rozpoczyna się mikroskopijny zmianą na powierzchni łęba, która postępując, rozwija się w dostrzegalny ubytek tkanek twardych. Obecnie wiadomo, że rozwój zmiany próchniczej uwarunkowany jest obecnością w jamie ustnej drobnoustrojów, odpowiedzialnych za powstawanie na płytce nazębnej uszkadzających szkliwo kwasów z węglowodanów dostarczanych w diecie. Wskutek przerwania ciągłości szkliwa dochodzi do enzymatycznego uszkodzenia białkowej struktury zębiny. Przyczyną rozwoju próchnicy mogą być zła dieta, zła higiena jamy ustnej, zły ogólny stan zdrowia, strukturalne uszkodzenie zęba czy czynniki uwarunkowane genetycznie. W leczeniu i profilaktyce próchnicy należy uwzględnić prawidłową dietę. właściwą higienę jamy ustnej oraz stomatologiczne leczenie próchnicy. Istotnym punktem w profilaktyce próchnicy jest uzupełnianie diety fluorkiem sodu w przypadku niedoboru tego pierwiastka w wodzie wodociągowej.
Skomentuj jako pierwszy!