Zatrucie pokarmowe , ostre schorzenie układu pokarmowego, wywołane spożyciem pokarmu zawierającego substancje występujące w niektórych organizmach roślinnych i zwierzęcych, chemiczne zanieczyszczenia produktów spożywczych lub drobnoustroje i ich toksyczne wydzieliny. Ostre zatrucia pokarmowe są najczęściej wywoływane przez czynniki zakaźne, gł. bakterie (pałeczki Salmonella, Escherichia coli, gronkowce) lub ich toksyny (jad kiełbasiany pochodzący z Clostridium botulinum) oraz wirusy. Do chemicznych zanieczyszczeń produktów spożywczych należą metale ciężkie (np. antymon, kadm), które mogą dostać się do żywności w trakcie przygotowywania potraw z kwaśnych owoców (np. cytryn) w pewnych rodzajach naczyń; środki ochrony roślin (np. fungicydy – środki grzybobójcze, insektycydy – środki owadobójcze); środki konserwujące (nieszkodliwe przy spożyciu niewielkich ilości; przy długotrwałym spożywaniu mogą się kumulować i wywoływać efekty toksyczne). Toksyny szkodliwe dla człowieka zawiera wiele organizmów zwierzęcych i roślinnych, np. skorupiaki, ryby morskie i słodkowodne, niektóre grzyby i rośliny (np. szalej jadowity, rzewień i szczwół plamisty).
Skomentuj jako pierwszy!