To zabieg polegający na podłużnym przecięciu tchawicy. Wyróżniamy tracheotomię:
- Górną – przecięcie pomiędzy chrząstką pierścieniowatą a cieśnią tarczycy.
- Środkową – przecięcie przez cieśń tarczycy.
- Dolną – przecięcie poniżej cieśni tarczycy.
Ponieważ tchawica biegnie w przybliżeniu równolegle do kręgosłupa i oddala się w kierunku dolnym bardziej od skóry to przy tracheotomii dolnej odległość między skórą a tchawicą jest największa. Utrudnieniem przy tym zabiegu są duże żyły zstępujące z cieśni tarczycy do górnego otwór klatki piersiowej. Bardzo ważne jest aby prawidłowo je odsłonić, wyizolować, podwiązać i poprzecinać, gdyż mogą dawać obfite krwawienia, a będąc w nie dużej odległości od serca mogą zasysać spore ilości powietrza. Nagromadzenie się powietrza w pniu płucnym może szybko doprowadzić do zgonu.
TRACHEOSTOM to nazwa otworu w tchawicy. Do niego wprowadza się srebrną / plastikową rurkę w celu utrzymania dostępu do tchawicy. Tracheotomia dolna jest preferowana w przypadku długiego okresu sztucznej wentylacji (np. po zabiegu usunięcia krtani), gdyż rurka wprowadzona do tchawicy jest wtedy najbardziej stabilna. Ominięcie krtani, gardła i ust powoduje spadek oporu dróg oddechowych, spadek martwej przestrzeni oddechowej oraz uniemożliwienie zachłyśnięcia się wymiocinami.
Skomentuj jako pierwszy!