Zatrucie pokarmowe jest zmianą chorobową spowodowaną spożyciem pokarmu zawierającego trujące substancje, na przykład metale ciężkie lub chemikalia bądź patogenne (chorobotwórcze) zarazki, na przykład wirusy i bakterie. Zatrucia pokarmowe wcale nie należą do rzadkości.Zatruciom pokarmowym towarzyszą bóle brzucha, nudności i wymioty – organizm reaguje w ten sposób na szkodliwe substancje lub bakterie zawarte w pożywieniu. W zależności od przyczyny zatrucia, może wystąpić dur brzuszny, zapalenie błony śluzowej żołądka i jelita cienkiego (gastroen teritis), czerwonka i inne choroby zakaźne lub zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm).
OBJAWY
- Ostre bóle brzucha.
- Nudności i wymioty.
- Gorączka, biegunki.
- Skurcze.
- Osłabienie mięśni, porażenia.
- Stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
- Zaburzenia świadomości.
Przyczyny zatruć pokarmowych
Do zatrucia pokarmowego dochodzi wskutek zjedzenia pokarmu, który jest trujący z natury, na przykład sporyszy lub niektórych innych grzybów, albo pożywienia zawierającego produkty rozpadu, co może się zdarzyć w efekcie niewłaściwego przechowywania produktów, czy też spożycia żywności przeterminowanej.
W pożywieniu mogą również znajdować się trujące chemikalia, pozostałości środków ochrony roślin oraz metale, na przykład ołów, kadm i cynk, które dostały się do żywności w czasie produkcji w wyniku niewłaściwego przetwarzania lub oderwały się od powierzchni garnków i akcesoriów kuchennych.
Bakterie infekcyjne
Najczęściej przyczyną zatruć pokarmowych jest zjedzenie pożywienia zawierającego chorobotwórcze zarazki lub ich toksyny. Do bakterii takich należą głównie: salmonella (bakteria wywołująca dur brzuszny, stany zapalne żołądka i jelita cienkiego), shigella (bakteria czerwonki), clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego) oraz gronkowce. Oprócz wymienionych istnieje wiele innych bakterii powodujących zatrucia pokarmowe.
Zatrucie pokarmowe może wystąpić na przykład po zjedzeniu drobiu zakażonego salmonellą. Przyczyną zatrucia może być spożycie ryby zatrutej produktami rozpadu. Mięso mielone bardzo szybko się psuje, dlatego należy przyrządzić je i spożyć wkrótce po zakupie.
Leczenie zatrucia pokarmowego
Przede wszystkim konieczne jest wyrównanie poziomu płynów utraconych wskutek biegunek i wymiotów. W zależności od rodzaju występujących bakterii chorobotwórczych stosuje się odpowiedni antybiotyk. Pacjent powinien pozostać w łóżku. Egzotoksyny odpowiedzialne za zatrucie jadem kiełbasianym można zneutralizować tylko przez podanie odpowiedniej antytoksyny. Stosuje się również płukanie żołądka. Także przy zatruciach grzybami i chemikaliami trzeba usunąć toksynę i podać odtrutkę.
Czy można coś zrobić samemu?
Należy pić dużo płynów i pozostać w łóżku.
Kiedy należy udać się do lekarza?
Należy bezzwłocznie udać się do lekarza, gdy opisane objawy będą utrzymywać się dłużej.
Jak postąpi lekarz?
Lekarz zbada chorego i w razie stwierdzenia ciężkich objawów natychmiast podejmie opisane środki, mające na celu przede wszystkim zneutralizowanie toksyn. W celu stwierdzenia rodzaju zarazka chorobotwórczego wykonuje się analizę wymiocin, kału i krwi. Należy również, w miarę możliwości, poddać analizie resztki pożywienia, które mogło przyczynić się do zatrucia.
W pewnych przypadkach, na przykład po stwierdzeniu duru brzusznego lub czerwonki, lekarz musi zawiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną.
Przebieg choroby
Zatrucia pokarmowe wykazują różny przebieg, w zależności od rodzaju czynnika chorobotwórczego.
Bakterie infekcyjne wywołują takie choroby jak dur brzuszny, zapalenie błony śluzowej żołądka i jelita cienkiego, czerwonkę, gruźlicę, wąglik lub cholerę.
Przy botulizmie występuje porażenie akomodacji oka, podwójne widzenie, zaburzenia mowy, osłabienie mięśni, chrypka, duszność, skurcze i brak wydzielania śliny (suchość w ustach).
W zatruciu substancjami chemicznymi występują bóle brzucha, nudności, biegunki, stan zapalny błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Zatrucie środkami do zwalczania szkodników powoduje porażenia i zaburzenia czucia.
Naturalne toksyny, pochodzące na przykład z grzybów, wywołują wymioty, biegunki i bóle brzucha. Czasem dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego, wątroby i krwinek.
Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu?
- Łatwo psujące się produkty przechowywać w warunkach chłodniczych.
- Dokładnie myć owoce i warzyw
- Zamrożone produkty zawsze odmrażać do końca. Wodę po odmrożeniu odlać.
- Po odmrożeniu nie zamrażać ponownie.
- Mięso i drób dokładnie obgotowywać, opiekać lub obsmażać.
- Nie jeść dziko rosnących i nieznanych owoców oraz roślin.
- Nie spożywać produktu konserwowanego, jeśli puszka jest zardzewiała lub wieczko jest wypukłe.
- Nie jeść produktów nadpleśniałych.
- Starannie myć kuchenki, sztućce, garnki i urządzenia kuchenne.
- Zawsze myć ręce przed przyrządzaniem potraw i jedzeniem.
Skomentuj jako pierwszy!